fbpx
/
/
Asszertív kommunikáció és viselkedés gyakorlatok

Asszertív kommunikáció és viselkedés gyakorlatok

asszertiv-kommunikacio-gyakorlatok

Hallottál már az asszertív kommunikáció fogalmáról? Kíváncsi vagy, hogy mit jelent, és hogyan sajátíthatod el? Hogyan tudsz konfliktusokat megoldani a segítségével? Használhatod a munkában is, vagy csak magánéletben? Ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni és példákkal is illusztrálni, hogy megértsd az asszertív kommunikációt, amit bárhol és bármikor alkalmazhatsz. Tarts velünk!

 

Asszertív kommunikáció kezdőknek

Az asszertív kommunikáció, nem túl meglepő módon, egyfajta önvizsgálattal kezdődik. Hogyan kommunikálok a mindennapokban? Az agresszív viselkedés vagy a passzív viselkedés jellemez jobban? Minden nyílt kommunikáció az asszertív kategóriába esik? A mindennapokban inkább másik ember érdekeit nézed, vagy a saját magadét igyekszel érvényesíteni? Honnan indul és hol ér véget az asszertivitás?

Ahhoz, hogy felismerd, te melyik típusba tartozol, hoztunk néhány példát.

Egy ismerősöd szívességet kér. Nagyon sokszor segítettél már neki, és kezd ez terhessé válni számodra, azonban van egy személyes projekt, amiben jól jönne neki a segítséged.

Passzív: Persze, biztosan segítek neked!

Agresszív: Elegem van már az állandó nyavalygásodból, segíts inkább magadon, soha nem teszel semmit önmagadért.

Határozott: Ezúttal sajnos nem tudok neked segíteni.

Az asszertivitás legfőbb jellemzője, hogy úgy érvényesíti az érdekeit, hogy közben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartja.

 

Legfőbb kommunikációs stílusok

Most, hogy nagyjából sikerült behatárolni, te hol helyezkedsz el a skálán, érdemes egy kicsit többet megtudni a különböző kommunikációs formákról, és azok gyakoriságáról. Ha esetleg magadra ismersz valamelyikben, célszerű lehet végiggondolni, hogyan és miért kommunikálsz az adott módon.

Passzív viselkedés

Ismered azt az embertípust, aki mindig visszafogottan viselkedik, az igényeit a másik ember mögé helyezi? ” Semmi baj, majd én megiszom a maradék kávét ” vagy ” Természetesen, nem zavar, hogy este 10-kor telefonálsz, még úgysem aludtam ” tehát az a személy, akinek mindig, minden jó úgy, ahogy van. A passzív ember az, aki már – már betegesen fél mások véleményétől, minden helyzetben más emberek igényeit, vagy szükségleteit akarja kielégíteni. A legjobb számára az, ha szinte észrevétlen marad, így nem kell véleményt formálnia semmiről, nagy plénum előtt. Ha mások átléptek egy határt, akkor sem képes nemet mondani, ő az akinek látszólag fát lehet vágni a hátán, közben pedig belül fortyog a méregtől.

Agresszív viselkedés

Az agresszív ember az, akivel valamikor, valamilyen formában biztosan találkoztunk már. Ha kevésbé szerencsések vagyunk, akkor volt ilyen főnökünk, vagy mi magunk vagyunk rendszeres gyakorlói, ennek a viselkedési formának. Ez a viselkedés magában foglalja az érzelmek kifejezését, de az elsődleges kommunikációs eszköze a támadó fellépés, és a megfélemlítés és az agresszió. Az agresszív viselkedés, sokszor a saját igazunk erőszakos kifejtését jelenti, semmint a másik véleményének meghallgatásáról szól. Az agresszió lényege az uralkodás, az értő figyelem teljesen hiánya.

Passzív agresszív, manipulatív viselkedés

A passzív agresszív viselkedés tipikus mondatai közé tartozik például a: ” Azt hittem, tudod. “, vagy a ” Rendben, nekem tökmindegy…” vagy éppen a ” Nem tudom, csinálj, amit akarsz”. Ha passzív agresszív emberrel van dolgunk, akkor gyakran fordul elő, hogy ezeket a mondatok halljuk, különböző helyzetekben. Ők azok, akik ráhagyják a választást a másikra egy étteremben, majd megsértődnek, hogy a másik miért azt rendelte, amit. Látható, hogy az érzéseit nem tudja őszintén és nyíltan kommunikálni. Ő az, aki általában némasággal vagy gyilkos pillantásokkal ajándékoz meg minket ha nem tudja elérni amit akar, valami miatt…

asszertiv-kommunikacio-stilusok

 

Asszertív viselkedés – az értő figyelem a kulcs

Most, hogy már nagyjából képesek vagyunk behatárolni, milyenek vagyunk, fontos, hogy megértsük, miben más ettől az asszertív kommunikáció. Az asszertivitás, – mondhatjuk így is – választás kérdése. Szeretnénk példákkal illusztrálni, hogyan néz ki használat közben az asszertív kommunikáció.

Egy baráttal

Az egyik legközelebbi barátod érdeklődni kezd a szobatársad iránt, aki szintén mutat egy kis vonzalmat a beszélgetések során. Lassan, egyik sem szeretne találkozni veled úgy, hogy a másik fél nincs ott, ez pedig kezd számodra nagyon irritálóvá válni. Tudod, hogy a szobatársad még nincs kész egy komoly kapcsolatra, míg a barátod viszont igen. Egyik nap, a barátod rákérdez: Nem lenne gond, ha elvinném randira a szobatársad? Itt jön képbe igazán az asszertív viselkedés és kommunikáció, a legmegfelőbb válasz a következő lehet.

Nagyon aggódom, hogy ez negatívan hat a barátságunkra, különösen ha nem jól sül el. Történt már velem ilyen korábban, nagyon nehéz helyzetbe kerültem és egy barátom elvesztéséhez vezetett. Nem szeretném, ha ez megismétlődne és sajnos a szobatársam nem keres komoly kapcsolatot.

A megoldás az ebben az érzékeny helyzetben, ha tudatod a saját érzéseidet, és előzetes tapasztalataidat, vádaskodás nélkül. Így a barátod is megérti, és figyelembe veszi, hogy számodra ez mennyire nehéz helyzet, így ő is képes más színben látni az adott szituációt.

A főnököddel

A főnököd többször is megemlít egy közelgő nagy projektet, amiben nagyon számít a részvételedre, hiszen akár előléptetéssel is járhat. Azt akarja, hogy te dolgozz rajta, hiszen az ügyfelet már ismered, és feljebb léphetsz a ranglétrán. Örülsz a lehetőségnek, de így is rengeteg a feladatod van. Ha képesek vagyunk asszertíven kommunikálni, akkor tanácsos valami ilyesmit mondani.

“Szeretnék ennek a projektnek elsőbbséget adni, de attól tartok, ha vállalom, akkor a többi projekt amin dolgozom, megsínyli majd. Szeretném megmutatni, hogy fontos számomra ez a projekt és a legjobbat kihozni magamból.”

Így a főnököd is megérti, hogy túl sok a feladatod, így elvesznek tőled egyet, hogy a helyére kerülhessen az új projekt.

A partnereddel

Valakivel komolyan elkezdtél randizni, aki minden szempontból tökéletes, egy aprócska hibától eltekintve: borzasztóan rendetlen. Bármikor meglátogatod, a padló, mindig egy kicsit koszos, az edények nincsenek elmosva, stb. Ezt soha nem merted nyíltan kommunikálni, inkább meghívtad őt magadhoz. Mindennek elérkezik az ideje, úgy döntesz, hogy az asszertív kommunikáció eszközét használod ezúttal.

“Sajnos nagyon stresszesnek érzem magam rendetlen helyeken, így nem tudom igazán élvezni a társaságod. Megtennéd a kedvemért, hogy mielőtt megyek, elmosogatsz és egy kicsit kitakarítasz? Ez sokat segítene abban, hogy kényelmesen érezzem magam.”

A partnered nem érzi azt, hogy megítélnéd, sőt, szeretne ebben is a kedvedre tenni.

 

asszertiv-kommunikacio-szituaciok

 

Miért fontos az asszertív viselkedés?

Mindannyian mások vagyunk, más környeztben nőttünk fel, más családi mintát láttunk. Ha az otthonodban az agresszív viselkedés volt az elfogadott kommunikációs forma, akkor te, vagy teljesen elhatárolódsz tőle, vagy te is így fejezed ki a véleményed és az érzéseid. Ugyanez igaz, bármely más kommunikációs stílusra, de ne feledjük: semmi nincs kőbe vésve. Rengeteg munkával, ezen változtathatsz, csak fel kell ismerned a mintát.

Ne legyenek illúzióink, ez nem változik meg varázsütésre, semmilyen Harry Potter varázsige nincs hatással kommunikációs stílusunkra. Ugyanakkor az önmagunkon való hatékony munka, mindig meghozza a gyümölcsét. Segítségével képes leszel mások szükségleteit is figyelembe venni, és határokat szabni.

Fontos, hogy tudj határokat szabni!

Az asszertív kommunikációval képes leszel olyan határok felállítására, ahol még komfortosan érzed magad. Az asszertív kommunikáció lehetővé tesz, hogy bátran és őszintén kifejezd az érzéseidet. Mindezt anélkül, hogy attól félnél ez a másik sérti, vagy kényelmetlenséget okoz számára. A határok kiépítése segít abban, hogy csökkentsd a stresszt vagy a sértődés lehetőségét a környezetedben.

Hidakat épít

Ha valóban az őszinteség a legjobb politika akkor az asszertív kommunikáció az út. Az emberek nagyobb valószínűséggel bíznak meg benned, ha tudják, hogy nyílt és őszinte válaszokra számíthatnak tőled. A passzív kommunikáció ugyanakkor féligazságokhoz, vagy mulasztásokhoz vezet, miközben nem tudod elérni azt amit igazán szeretnél. Lehet, hogy nem közvetlenül hazudsz, mégis kárt okozol. Az agresszív kommunikáció, ugyan nem mismásol, megijeszti vagy egyes esetekben elidegeníti a többi embert, így nem jön létre valódi kapcsolat.

Megkímél a stressztől

Az asszertív kommunikáció egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy megkímél a felesleges stressztől. Gondolj csak vissza a munkahelyi példára: ahelyett, hogy passzívan bevállalta volna a plusz feladatot, inkább a meglévő terhelésről beszélt. A passzív kommunikáció megakadályozza, hogy őszintén beszélj az érzéseidről, és kiégéshez vezet. Az agresszió stresszt vált ki, mások pedig nem szívesen dolgoznak olyannal, aki nem veszi figyelembe az igényeiket.

Megelőzi a konfliktust

Gondoljunk csak vissza a legelső példára. Ha az asszertív kommunikáció helyett az agressziót választjuk, ” Biztosan nem randizhatsz vele, az borzasztó lenne nekem” akkor az nem megoldást, hanem konfliktust hoz a fejünkre. Hasonlóan végeredményhez vezet a passzív stílus, ” Persze, csinálj amit akarsz” ugyan ezzel egy ideig elodázhatod a konfliktust, de a feszültség egyre csak gyűlik és gyűlik… A bosszúság, feléjük és magad felé is, amiért nem szólalsz meg, passzív – agresszív viselkedésben nyilvánul majd meg, amit szintén elkerülhetsz asszertív kommunikáció segítségével.

 

asszertiv-viselkedes

 

Technikák, amiket érdemes kipróbálnod

Ahogy említettük, az önérvényesítő kommunikáció, az asszertív viselkedés nem mindenkinek jön magától, rengeteg munka eredménye. Ha az asszertivitás útjára lépünk, mindig kezdjük egy nagy adag önvizsgálattal, az a legjobb. Lehet, hogy a munkahelyeden, úgy érzed csak akkor tudsz érvényesülni, ha agresszívan kommunikálsz. Vagy talán magabiztosan kommunikálsz a partnereddel, míg másokkal szívesebben kommunikálsz passzív módon. Ezen helyzetekben való kommunikáció meghatározása fontos első lépés lehet abban, hogy felismerd, mi is történik veled.

Saját érzéseid felismerése

Nehéz kifejezni az érzéseinket, ha magunk sem tudjuk, pontosan mit és hogyan is szeretnénk. Ha szánsz némi időt önmagad megismerésére, akkor nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy nem okoz majd gondot az érzelemkifejezés asszertív módon.

  • Mitől érzed magad jól?
  • Mit szeretsz csinálni szabadidődben?
  • Mitől vagy stresszes vagy boldogtalan?
  • Mi az amitől a hideg ráz és utálsz vele foglalkozni?

A fenti kérdések, egy hosszú út kezdetét jelzik majd, de ahhoz, hogy asszertíven tudj viselkedni a mindennapok során, ezekre tudnod kell a választ.

Kérdezz – felelek

Ugyanúgy, ahogy neked jogod van az érzelmeidet és igényeidet kifejezéséhez, másokat is megkérhetsz arra, hogy segítsenek számodra, vagy éppen változtassanak a veled való kommunikációjukban. Tartsd észben, hogy nemleges választ is kaphatsz, minden joguk megvan hozzá. De, akár egy párbeszéd elkezdése is hozhat változást és kompromisszumot.

Használj én-közléseket

Amikor az egyén szeretne valamit, (kifejezni az érzéseit, kérni valamit) érdemes már asszertív metódussal kifejezni mindezt. Az én – közlések a te saját érzéseidre fókuszál, mivel ember hajlamos arra, hogy rögtön egy mondatban kérje és megítélje is a másikat. Egyszerű példa: borzasztó hosszú heted volt, és az anyukádtól jön egy üzenet, hogy a hétvégén szeretné kitakarítani a gardróbot. A megoldás – most is – az asszertív kommunikáció. ” Anyu, nagyon hosszú hetem volt, és szeretnék egy kevés időt magamra, és pihenni. Megoldható, hogy a jövő héten takarítsuk ki a gardróbot? ” Ha asszertíven kommunikálsz nagyobb a valószínűsége egy pozitív válasznak.

A szeretteiddel gyakorolj először

Az ember gyakran hajlamos rögtön belecsapni a lecsóba, és minden szembejövőn gyakorolni az asszertivitást, azonban azt tanácsoljuk, hogy először csak a szeretteiden gyakorolj. Így egyre komfortosabbá válik az asszertivitás, ha win – win helyzetek elérését és az asszertív metódust gyakorolod otthon. Ezzel felkészíted magad arra, hogy képviseled a saját érdekeidet egy rázósabb helyzetben, hiszen az asszertivitás már a kisujjadban lesz.

 

asszertiv-kommunikacios-technikak

 

Nehéz helyzetek kezelése

Az asszertív kommunkáció gondot okozhat, ha folyton azon aggódsz, hogy másik mit gondolnak rólad. Mi van, ha azt gondolják önző vagy? Vagy éppen túl határozott? Vannak emberek, akik gyakran az asszertivitást, agresszivitásként értelmezik, mivel nem igazán ismerik a különbséget a kettő között. Ez nem jelenti azt, hogy ki kellene dobnod az ablakon az asszertív kommunikációs gyakorlatot, hanem egyszerűen próbáld ki a következőket.

Fogalmazz tűpontosan

Egy udvarias nem köszönöm, mindig beválik, de van amikor ajánlatos egy kicsit pontosabban, az asszertív kommunikáció jegyében fogalmazni. Tegyük fel, hogy az egyik munkatársad ebédre hív, azonban te elutasítod. Ha számodra fontos a másik személlyel való kapcsolatod, akkor fogalmazz pontosabban: Nem köszönöm, éppen diétázni szeretnék.

Ügyelj a testbeszédre!

A nonverbális kommunikáció, legalább olyan fontos, mint az asszertív. A gesztusok, a testtartás és hangnem nagyon sokat elárul arról, hogy az ember hogyan viselkedik, mi a szavak mögött rejlő igazi szándék.

Maradj érdeklődő!

Fontos, hogy figyelj a saját érdekeidre és érvényesítsd azokat, de mindeközben ne feledkezz meg másokról. Az egészséges és eredményes és hatékony kommunikáció win – win helyzetet teremt, mindkét fél érdekeit szem előtt tartja. ” Mit gondolsz?” ” Hogyan érzel ezzel kapcsolatban?” ” Te mit javasolnál?” Ezen a kérdések segítségével a másik ember tudja és érzi, hogy ami történik az ő érdekeit is szolgálja majd, nem csak a sajátodat.

Fő a nyugalom!

Igen, tudjuk, hogy higgadtnak maradni még Yoda mesternek sem mindig sikerült. Az asszertivitás nem egy folytonos zen állapot, ahol bármi történik, a szemünk sem rebben… De ahelyett, hogy gesztikulációval, hangos szavakkal vagy vádaskodással fejeznéd ki a gondolataid, törekedj más megoldásra. Az ilyen jellegű én – üzenetek, mint: “Frusztráltnak érzem magam, amikor…” vagy ” Csalódottnak érzem magam, amikor… ” segítik kezelni a helyzetet. Ilyenkor kívánatos bevetni néhány légzőgyakorlatot, amivel csökkentheted a stresszt.

 

Jó pap, holtig tanul!

Ha felkeltette az érdeklődésedet az asszertivitás, akkor az Asszertív kommunikációs tréning a segítségedre lesz. Az asszertív tréning során különböző gyakorlatok segítségével biztos alapokra tehetsz szert, valamint többet megtudsz arról, hogy mit is jelent az asszertivitás. Ha úgy érzed az asszertivitás a te utad a jövőben és a fejlődésed egyik alapköve lehet, tekintsd meg tanfolyamunkat!

Nincsenek bejegyzések.

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!