fbpx

A jóga hatásai – Pozitív testi és lelki változások

jóga-hatásai

A jóga hatásai már széles körben ismertek. Azok, akik rendszeresen gyakorolják, rengeteg pozitív hatásról számolnak be. Napjainkban már Magyarországon is egyre több vidéki városban találkozhatunk igazi jógikkal, akik hetente többször is meglátogatják a kedvenc jógastúdiójukat. Testi hatásai ismertek, természetesen a lelki és szellemi élmények sem elhanyagolhatóak. Valljuk be, a többségünk azonban nem a megvilágosodást, vagy egy magasabb szellemi szint elérését keresi az ászanák gyakorlása közben. De akkor pontosan mire jó a jóga?

 

Egyensúlyban önmagaddal

A jóga szó a szanszkrit eredetű, egyesülést jelent.

A jóga hatásai a testre, vitathatatlanok. Ha kezdő vagy, meglepődve tapasztalhatod az első óra után, hogy a gyöngyöző izzadságcseppek bizony megjelennek majd a homlokodon. Külső szemlélő számára szinte pillekönnyű mozdulatok mögött valójában komoly fizikai munka van. A közösségi médiában rendszeresen látni olyan videókat, ahol jógik mutatnak be ászanákat, különböző környezetben. Izmos, tónusos testüket jógával tartják karban, hiszen a gyakorlatok csak könnyűnek tűnnek, valójában erőteljes fizikai igénybevételt jelent. Ha még új vagy a jóga világában akkor érdemes felkeresni egy hozzád közel eső jógastúdiót, ami könnyen válhat a következő hónapokban és években a béke szigetévé számodra. Kezdő jógázó megtapasztalhatja, hogy egy – egy ászana feladja számára a leckét. A jóga azért csodálatos, mert arra kényszerít minket, hogy a jelenben legyünk gyakorlás közben. A jóga igába hajtja a testet és rendszeres gyakorlással, egyre könnyebben mennek majd a nehezebbnek tűnő gyakorlatok is.

 

jóga-hatásai

 

A jóga hatásai a szervezetünkre

A jóga erősíti az idegrendszert, csökkenti a stresszt és a tested is egyre rugalmasabb lesz. Jógaórán a saját testsúlyoddal dolgozol, ezáltal az izmok tónusosabbakká válnak, te pedig ruganyosabbá. Mivel a hátizmok is jótékony terhelésnek vannak kitéve, ezért a testtartás is javul. Az említett izzadságcseppek pedig a méregtelenítés jelei, mivel jógázás közben a testünk hőt termel. Az izzadás aktivizálja a nyirokrendszert, ami azért felelős, hogy megszabaduljon a szervezet a káros anyagoktól. A nyirokrendszer kiválasztja a szövetekből és a folyadékokból a káros anyagokat és bőrön keresztül távozik. A méregtelenítés nemcsak izzadás közben történik, hanem mozgás közben is. Mivel ezek főként csavaró és nyújtó mozdulatok, így a belső szerveink is “prés alá kerülnek”, melynek köszönhetően javul a vérellátás, ezáltal jobban kiveszik a részüket a méregtelenítésből.

A jóga az emésztésre is hatással van, mivel ezen mozdulatok gyakorlása segíti a puffadás, székrekedés csökkenését. Ugyanígy a légzés is hatással van az emésztésünkre, mivel a jóga légzés hullámzó mozdulata, szó szerint masszírozza a belső szerveket így a hasüreget is. A jóga jótékony hatása megfigyelhető magas vérnyomással küzdők körében is. A Pennsylvania Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a magas vérnyomással rendelkezők, rendszeres jóga gyakorlás után nagy mértékű vérnyomás csökkenésről számoltak be.

 

jóga-pozitív-hatásai

 

Ülőmunka esetén kifejezetten ajánlott

A jóga jótékony hatásai közé sorolják, hogy segíti megőrizni gerincünk épségét. Mivel ülő életmódunk a 21. század egyik nagy betegsége, ez sajnos rengeteg negatív következménnyel jár. A gerinc nyújtása segít a csigolyáknak szétválni az egész napos ülő munka után. A megfelelő gyakorlatok segítik a gerinc melletti izmok megerősödését, ezáltal javul a testtartásunk is és hozzásegít az egészséges gerinchez. A nyújtó és csavaró mozdulatsor serkenti a gerinc tápanyagellátását, ezáltal egészségesebb lesz a gerincünk. A jóga bevethető elhúzódó derékfájdalmak esetén is, de nagyon fontos, hogy ilyenkor szakemberek segítségét kérjük. Ha úgy érezzük például, hogy lótuszülés kellemetlen érzéseket kelt bennünk, esetleg térdfájdalmat okoz, érdemes helyette sima törökülésben végezni a gyakorlatot. A rosszul kivitelezett gyakorlatok többet árthatnak az egészségünknek, mint amennyi hasznuk van.

 

A jóga hatásai a női testre

Mivel a jóga az sokat tesz az idegrendszerünk egészséges működésért, ezáltal hatással van a hormonrendszerre is. Az idegrendszerünk a hormonrendszer irányítója és ez adja tovább az információkat a hormontermelő rendszerek felé, hogy miből mennyit termeljen és mikor. Hormonrendszerünk nagyon érzékeny, befolyásolja például az időjárás, a napszak, az ételek amit fogyasztunk. A jóga segít abban, hogy egyensúlyban tartsunk a hormonháztartásunk, különösen igaz ez a női szervezetre.

A jógának fontos szerepe van a test formálásában, az alakformálásban is. A rendszeres gyakorlás erősíti a vázizomzatot, a fogyni vágyók számára érdemes kipróbálni a Bikram illetve az Ashtanga jógát. Az Ashtanga jóga az egyik legdinamikusabb jóga forma, fizikailag megterhelő és javítja az állóképességet is. A Bikram jóga, más néven forró jóga vagy hot yoga lényege, hogy a test a 40 fokos meleg hatására jobban megizzad, ami felfokozza a méregtelenítő folyamatokat. Aki azonban elkezd legalább hetente kétszer jógázni, annak az életmódjában is fontos változásokat kell végre hajtania. A jóga hatása az étkezési szokásainkban is tetten érhető lesz, hiszen tudatosabban odafigyelünk majd arra, mit fogyasztunk napközben. Jóga emellett fájdalomcsillapító, hiszen a lassú mozdulatok, kíméletesen mozgatják át a test különböző izmait, ezáltal csökkentve a stresszt és a fájdalmat. A jóga azonban nemcsak testünkre, hanem a lelki életünkre is nagy hatást gyakorol.

 

jóga-hatásai

 

Ép testben ép lélek!

A jóga stresszoldó hatása sok éve ismert. A folyamatos nyújtó mozdulatok és a légzés folytonossága frissítően hat az idegrendszerre. Mivel a stressz sajnos szinte az életünk része, mint ahogy a bemerevedett nyaki és vállizmok is, ezen tud segíteni a jóga. A jóga olyan belső folyamatokat indít el a gyakorlatok által, ami segít abban, hogy kiengedjük a fáradt gőzt. A jóga szó szerint rákényszeríti az egész nap információk tömegével hadakozó, csapongó elménket, hogy megálljon egy órára. A koncentrált figyelem, az idő amit jógával töltünk szinte újraindítja az elménket, legalábbis gondolataink megnyugszanak. Minden egyes belélegzéssel feltöltjük a testet életerővel és minden egyes kilégzést követően el tudjuk engedni a ránk nehezedő belső feszültséget. Az ászanák harmonizálják a jobb és bal agyféltek működését, megtanítanak a fegyelmezett munkára és talán a legfontosabbra: türelemre. Türelmesebbek leszünk önmagunkkal, a környezetünkkel. A tudatunkat abban a pillanatban csak az adott ászana tölti meg, minden mást képes kizárni az ember. Azzal, hogy a jelen pillanatra koncentrálunk és nem a jövőben, vagy a múltban csapong az elménk.

 

jóga-lelki-hatásai

 

Magabiztosabbá tesz

A sok meditáció, relaxáció és a fizikai gyakorlatsor kivitelezése erősíti az immunrendszert és javítja az önmagunkhoz való viszonyunkat is. A jógát gyakorló személy energiái egészséges egyensúlyba kerülnek, emellett pedig sokat tesz az önbizalom növelése érdekében is. Nagyon sokan tapasztalják, hogy a jóga gyakorlása előtt mennyire alacsony volt az önértékelésük, a jóga azonban belső erőt biztosít. Ez a belső erő olyan testi – lelki hatással bír, hogy sokan a magánéletükben is változásokat tapasztalnak a rendszeres gyakorlást követően. Már az első jóga óra érezhető lesz a változás, a vállaidat erősebbnek, a láb és a hozzá kapcsolódó izmokat pedig lazábbnak fogod érezni. Egy hét után szinte várni fogod azokat egy órákat, amikor a stressz varázsütésre megszűnik az életedből, a test pedig semmi másra nem fókuszál, csak arra, hogy végrehajtsa az előírt gyakorlatsort. Valószínűleg kiegyensúlyozottabb lesz alvásod, az arc bőröd pedig tisztább.

 

Office jóga tanfolyam

Ha úgy döntesz, hogy a jóga mellett teszed le a voksod, akkor nem csak sportot, hanem életmódot is választasz. Az aktív jóga nyugodtabb életet és mindennapokat biztosít. Sokszor veszed majd észre, hogy nem csak a matracon gyakorolod a mély légzést, hanem nehezebb élethelyzetekben is. A jóga életed részéve válik, befolyásolja azt, hogyan viselkedsz önmagaddal és másokkal is. A jóga nemcsak sport, hanem egy választott életmód!

Próbáld ki office jóga tanfolyamunkat, ha pedig további információk érdekelnek, írj nekünk!

Forrás:

https://www.doyou.com/the-benefits-of-yoga-for-physical-fitness-36232/

https://www.gaiam.com/blogs/discover/the-benefits-of-yoga