fbpx

Növényi alapú étrend útmutató

jogikus-novenyi-alapu-etrend
bruttó 4 490 Ft Egyszeri összeg
  • Áraink az ÁFA-t tartalmazzák
  • A tanfolyam azonnal indul
  • Időkorlát nélküli hozzáférés a tanfolyamhoz
  • Személyes jelenlétet nem igényel

Mit is jelent az a kifejezés, hogy növényi alapú étrend? Hogyan épül fel a teljes értékű növényi étrend? Mi a különbség az állati eredetű és növényi eredetű táplálékok között? Ebben a tanfolyamban azoknak nyújtunk segítséget, akik szeretnének megismerkedni a jógikus étrend legfontosabb tulajdonságaival. Ha szeretnél minél több növényi és minél kevesebb állati eredetű terméket fogyasztani, de fogalmad sincs hogyan vágj bele, akkor ez a tanfolyam neked szól!

 

Növényi alapú étrend kisokos

Arról, hogy egészen pontosan mit is tartalmaz a teljes értékű növényi étrend, nincs egyértelmű meghatározás. A növényi étrend ugyanis változhat attól függően, hogy egy adott ember mennyi állati eredetű terméket fogyaszt vagy nem fogyaszt. Mindazonáltal a teljes értékű növényi étrend alapelvei a következőek.

 

Minimálisan feldolgozott élelmiszerek

A jógikus táplálkozás egyik legfontosabb alappillére, hogy az élelmiszerek, amiket elfogyasztunk a lehető legkevésbé feldolgozattak legyenek. Manapság rengeteg feldolgozott vegán étel létezik, azonban a teljes értékű növényi étrendet követők kerülik ezen élelmiszerek fogyasztását.

 

Kerüli az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását

A teljes értékű növényi étrend követői szinte teljes mértékben korlátozzák vagy elkerülik az állati eredetű termékek napi szintű fogyasztását. Ilyenek például a tejtermékek, húsok, tenger gyümölcsei, tojás vagy a méz. Ellentétben a vegetáriánusokkal akik fogyasztanak tojást vagy tejtermékeket, a növényi étrend ezt kizárja.

 

A növényekre helyezi a fókuszt

A vegán étrend fókuszba helyezi az olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, magok, vagy gabonafélék fogyasztását, melyek a legtöbb étel alapanyagát kell, hogy biztosítsák. A nagy mennyiségű növényi táplálék kiemelten fontos része a jógikus életmódnak.

 

jogikus-novenyi-alapu-etrend-elonyei

 

Teljes életmódváltás kíván

Akik áttérnek a növényi alapú étrendre, nem pusztán a táplálkozásban változtatnak az életmódjukon. A vegánságot, sokszor úgy is definiálják, mint azon személyek, akik a lehető legnagyobb módon elkerülik az állatok kizsákmányolását. Ez természetesen enged némi teret az egyéni preferenciáknak is. Azok, akik vegánnak titulálják magukat, általában kerülik az állatokból készült és azokon tesztelt termékek vásárlását is. Ez magában foglalja a ruházatot, a kozmetikai cikkeket, cipőket, kiegészítőket, háztartási termékeket.

 

Röviden tehát…

… a növényi étrend azt jelenti, hogy a fogyasztó kizárólag vagy elsősorban növényi alapú ételeket fogyaszt. A növényi étrend kizárja az olajokat, vagy a feldolgozott, előre csomagolt élelmiszereket.

 

A növényi alapú étrend előnyei

Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, de globális szinten is a negyedik helyen szerepelünk ezen a listán. Szerencsére a növényi alapú táplálkozás és életmódunk megváltoztatása nagyban megkönnyíti a fogyást, és tartósan jó hatással van a testünkre, szervezetünkre. Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a növényi alapú táplálkozás pozitív hatással van a kilókra, és segít a sikeres fogyásban. 12 különböző tanulmány szerint, (1100 ember részvételével azok akik a növényi alapú táplálkozást követték, 18 hét átlagosan 2 kg-val többet veszítettek, mint normál étrendet követő társaik.

 

Egészségügyi és környezeti hatások

A teljes értékű, növényi alapú étrendre való áttérés nem csak a derékméretednek kedvez, hanem rengeteg pozitív egészségügyi hatással bír. Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásnak kockázatát, valamint pozitív hatással van a krónikus betegségekben szenvedők egészségügyi állapotára is.

 

Szívbarát

A teljes értékű növényi étrendre való áttérés kifejezetten szívbarát döntés. Egy több mint 200 000 emberen végzett nagy tudományos kutatás úgy találta, hogy azok, akik zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és diófélékben gazdag egészséges növényi étrendet követtek, a szívbetegség kialakulásának kockázata lényegesen alacsonyabb volt, mint a nem növényi étkezést követőknél.

 

Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

A tudományos kutatások arra is rámutattak, hogy a növényi alapú étrend csökkenheti bizonyos típusú rákos betegségek kockázatát. Azoknál, akik a növényi eredetű termékek fogyasztását követik, lényegesen alacsonyabb mértékben alakulnak ki rákos megbetegedések. Kiemelten csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

 

Demencia, Alzheimer – kór

A növényi étrenddel kifejezetten jó eredményeket érhetünk el, ha a célunk megelőzni a kognitív hanyatlást, vagy a Alzheimer – kórt. A növényi étrendben magasabb a növényi vegyületek és antioxidánsok száma, amelyekről kimutatták, hogy lassítják az Alzheimer-kór progresszióját és visszafordítják a kognitív deficitet is. A legújabb tanulmányok szerint, (31 ezer ember bevonása során) a több zöldség és gyümölcsfogyasztás 20% -kal csökkentette a kognitív károsodás vagy a demencia kialakulásának kockázatát.

 

novenyi-alapu-etrend-egeszsegugyi-hatasok

 

Cukorbetegség

A növényi étrenddel komoly eredményeket érhetünk el a cukorbetegség megelőzésében, vagy visszafordításában is. Az egészséges, növényi alapú étkezés, 34 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, emellett javítja a már cukorbetegek vércukorszint – szabályozását.

 

A vegán étrend hatása a környezetünkre

A teljes értékű, növényi alapú étkezés nem pusztán a saját, de a bolygónk egészségére is jótékony hatással van. A növényi étrendet követőknek sokkal kisebb az ökológiai lábnyomuk. A vegán táplálkozás kisebb környezeti károkat okoz, ezáltal csökkenteni lehet az üvegházkibocsátást, vízfelhasználást, amelyek mind a klímaváltozáshoz vezetnek. Ha a nyugati életvitelt valami sokkal fenntarthatóbbra cseréljük, akkor 70%-al csökkentjük a mezőgazdasági földterületek nagyságát, és a 50%-al a vízfelhasználást. A helyi összetevőket hangsúlyozó növényi étrend sokkal környezetbarátabb, mint a tömegesen előállított állati termékekből készült nyugati étrend.

 

Mit együnk, ha a vegán életmódot követjük?

Mivel a nyugati étrend legtöbb összetevője állati termékből áll, így sokan azt gondolhatják, hogy nagyon szükőssé válnak a lehetőségeik. Ez azonban korántsem igaz, hiszen számos opció áll rendelkezésükre.

 

Reggeli

Ha végigpörgetjük bármelyik közösségi média oldalt, ott láthatjuk a szebbnél szebb reggeliket. Próbáljunk meg reggelire, valamilyen tápláló zabkását, vagy chia puddingot, amibe kerülhet friss bogyós gyümölcs, banán, és megfelelő adag fehérje is. Tízóraira is elég lesz egy alma vagy pár szem mandula. Ne feledkezzünk meg a szükséges vitamin ellátásról sem, ilyen lehet pl. a b12, a c és d – vitamin, sportolóknak pedig esszenciális a magnézium bevitele.

 

Ebéd

Ebédre érdemes egy nagy adag salátát fogyasztani, avokádóval, friss leveles zöldségekkel, de ne felejtsük el a hüvelyesek fogyasztását sem a megfelelő fehérje bevitel érdekében. Jó megoldás lehet még egy hús nélküli chili, és némi teljes kiőrlésű kenyér, mellé pedig gyümölcs a tápanyagok egyensúlya érdekében.

 

Vacsora

Vacsorára érdemes inkább valami könnyedebbet választani, akár egy pirítós és különböző kenegetők formájában. Teljes kiörlésű tészták, akár vegán bolognai szósszal, némi salátával, biztosítja a kellő mennyiségű esszenciális tápanyagokat. Fontos, hogy a növényi étrendnél is odafigyeljünk a makro tápanyagok bevitelére amit szervezet igényel, a hiányállapot és betegségek elkerülése miatt. A kiegyensúlyozott táplálkozás vegánként is alapvető fontosságú.

 

Vitamin bevitel vegánként

Rengeteg tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy a teljes értékű növényi étrenden élők nem visznek be kellő mértékű vitamint a táplálkozás során. Ez tévhit, hiszen a zöldségek és gyümölcsök rengeteg hasznos vitamint tartalmaznak, ami a szervezetünk számára elengedhetetlen. Nézzük melyek a legfontosabb vitaminok, amiket be kell vinnünk.

 

C

A C-vitamin vízben oldódik, tehát naponta kell pótolnunk. Olyan zöldségek és gyümölcsök, mint a narancs, paprika, karfiol nagyon sok c-vitamint tartalmaz, így ezek támogatják a szervezetet.

 

D

Nagy figyelmet kapott az utóbbi időben, hiszen az immunrendszerünk egyik legfőbb védőbástyája. Tápanyagként főleg az állati eredetű termékekben található meg, de a napfény által is kerül a szervezetbe. Érdemes teszteltetni a D-vitamin szintedet, és napi szinten táplálék kiegészítőt szedni, amennyiben alacsony.

 

B – vitaminok

A B-vitamin szintén vízben oldódó, részt vesz az emésztőrendszer és a hormonrendszer helyes működésének fenntartásában. A vegán étrenden élők főként sörélesztő formájában viszik be, de az olajos magvak (mandula, kesudió, diófélék) fogyasztása is ajánlott, hiszen kiváló B vitamin forrás. Említsük meg külön a B12-őt, ami az idegrendszer helyes működésért felel nagyrészt. A B12 – vitamint fogyasztása étrendkiegészítő tablettaként ajánlott bevinni, hiszen az emberiség nagy százaléka (a hűsevők is) B-12 hiányban szenvednek.

 

jogikus-etrend

 

Milyen ételeket kerülj el vegánként?

A teljes értékű táplálkozás során, igyekezzünk elkerülni a a feldolgozott élelmiszereket. Élelmiszerek vásárlásakor fókuszálj a friss zöldségekre és gyümölcsökre. A címkézett ételeket közül válaszd azokat amelyek a legkevesebb összetevőt tartalmazzák. Kerülendő ételek közé tartoznak a gyorséttermi és hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, hiszen ezek nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak. A finomított szénhidrátok, mint a fehér rizs, fehér tészta vagy fehér kenyér, szintén nem szükséges a szervezet számára, és kerülendő.

 

Miről szól a jógikus növényi alapú étrend tanfolyam?

A tanfolyam segít neked, hogy megtaláld a számodra legkényelmesebb formáját annak, hogy bevezesd az életedbe a növényi táplálkozást. A tanfolyam bemutatja, a növényi táplálkozás előnyeit, egészségügyi és környezeti szempontból. Receptek, tanácsok és bevásárló listák is segítenek abban, hogy minél egyszerűbben áttérj a vegán táplálkozásra. A későbbi fejezetekben a mindfulness és a jóga eszközét hívjuk segítségül, hogy ne csak a tested, hanem a lelked is rendben legyen.

 

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

  • Azoknak, akik szeretnének jobban megismerkedni a növényi alapú étrenddel.
  • Azoknak, akiket érdekel a jógikus táplálkozás.
  • Azoknak, akik csökkenteni szeretnék az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.
  • Azoknak, akik nem csak a testüket, hanem a lelküket is rendben szeretnék tudni.

 

Hasonló tanfolyamok

Vegán útmutató – Ingyenes online tanfolyam

Környezettudatos életmód ingyenes tanfolyam

Hallgatói visszajelzések

Ehhez a tanfolyamhoz még nem érkezett visszajelzés. Legyél Te az első! :-)

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

A The Bright Academy egy dinamikusan fejlődő, innovatív, online tanfolyamokat kínáló platform, mely 2019 év végén nyitotta meg virtuális kapuit a tanulni vágyók előtt. Nagy öröm számunkra, hogy közel 2 év alatt sikerült az egyik leggyorsabban fejlődő online edukációs márkává válnunk Magyarországon.Mit kapsz nálunk egy online tanfolyam megvásárlásával?
 
– Modern oktatási felületetet, ahol a saját tempódban haladhatsz és modulonként tesztelheted a tudásod.
– Folyamatosan bővülő és frissülő, naprakész tananyagokat, szakterületükön elismert oktatóktól.
– Zártkörű, szakmai csoportot, ahol segítünk és tájékoztatunk téged.
– Kedvezményes szakmai konzultációt oktatóinkkal.
– Tudásbővítő és fejlesztő workshopokon való ingyenes részvételi lehetőséget.
– Certifikátot magyar, angol és német nyelven a tanfolyam elvégzését követően.
– A legkedvesebb, professzionális, segítőkész ügyfélszolgálatot, akitől bátran kérdezhetsz.
– Hozzájárulsz Földünk újraerdősítéséhez, hiszen minden tanfolyam megvásárlását követően egy fát ültetünk.
 
Csatlakozz te is a The Bright Academy tanulói közösségéhez, és szerezz valóban használható tudást!

Kezdd el most!