fbpx
/
/
Szabadúszó munkák – A legjobbak 2021-ben!

Szabadúszó munkák – A legjobbak 2021-ben!

szabaduszo-munkak

A szabadúszó munkák egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert itthon, Magyarországon is. Ha szabadúszó, azaz freelancer vagy, akkor nem egy cégnél dolgozol munkavállalóként, hanem a saját kontódra, bárhol és bármikor: te szabod meg a kereteket. Ma már szerencsére a magyar piacon is egyre nagyobb teret kapnak a freelancerek, így könnyen találsz majd munkát. Érdekel, hogy melyek a legnépszerűbb szabadúszó munkák 2021-ben a magyar és nemzetközi piacon? Szeretnéd te is végre kipróbálni magad?

Ha szabadúszó pályára készülsz, ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Ki vagyok én?

Első látásra furcsának tűnhet, mégis talán ez a legfontosabb kérdés, amit tisztáznod kell, mielőtt vitorlát bontanál a (magyar) freelancer tengeren. Milyen terméket vagy szolgáltatást szeretnél eladni mások számára? Miben vagy jó? Milyen munka illik hozzád? Ha eddig csak tanácstalanul vonogattad a vállad, akkor töltsd ki a tesztünket, hogy közelebb kerülj a válaszhoz. Ha ezt a pontot kipipáltad, akkor gondolkozz el azon, hogy mi különböztet meg téged a versenytársaidtól? És egyáltalán kik a versenytársaid?

 

Teszt a lelke mindennek

Ahhoz, hogy szabadúszóként dolgozz, nem kell feltétlenül otthagynod csapot – papot, és rögtön fejest ugrani a mélyvízbe. Természetesen van olyan szabadúszó, aki rögtön talál magának munkát, de ha te az óvatosabb, megfontoltabb csapatban játszol, érdemes először “kicsiben” kezdeni. Vállalj el apróbb munkákat, akár pro bono, hogy legyen referenciád, amit a jövőbeni ügyfelek számára felmutathatsz. Ha pozitívak a tapasztalataid, érdemes mellékállásban ezzel foglalkoznod és utánanézni különböző adózási formáknak.

 

szabaduszo-munkak-2021

 

A mesterterv

Ha nem szükségesek befektetők üzleti terved megvalósításához, akkor nem kötelező üzleti tervet írnod, viszont célkitűzésekre szükséged lesz. A megfelelő cél kiválasztása a szabadúszók számára is fontos, mivel ez alapján tudsz majd dolgozni. Legyenek céljaid, (mennyi pénzt szeretnél keresni, hány órát akarsz naponta dolgozni, stb.) ezekhez mérten tudsz majd dolgozni. Ezekkel az előkészületekkel rengeteg időt és energiát spórolsz majd meg a jövőbeni énednek.

 

A pénz beszél

A szabadúszó bérek természetesen nagyon eltérőek és több dologtól is függnek, ilyen például a tapasztalat, az iparág, földrajzi elhelyezkedés stb. Nem ugyanannyit keres egy marketing területen mozgolódó kezdő freelancer, mint egy IT szakember több éves tapasztalattal. Ahhoz, hogy meghatározod, mennyit szeretnél kérni a szolgáltatásért, amit biztosítasz, több szempontot is érdemes figyelembe venned.

Költségek

Ugyanazon munkáért fizetett munkabér egy multinál, vagy kis és középvállalatnál. Természetesen itt felmerülnek egyéb költségek, mint a fizetett szabadság, nyugdíj vagy egészségbiztosítás, amit innentől magadnak kell majd fizetned. Költségként kell számolnod majd (főleg, ha home office-ban dolgozol) a rezsivel, vagy a laptopod amortizációs költségével.

Órabér vagy projekt alapú munka?

Órabért szeretnél, vagy projekt alapon dolgoznál? Ez valószínűleg változó lesz, hiszen előre nem lehet tudni, hogy milyen projektek találnak majd meg, de ez is olyasmi, amivel foglalkoznod kell majd. Lehet, hogy lesz egy nagyobb projekt alapú megbízásod és mellette sok, kisebb órabéres munkád.

 

szabaduszo-munkak-magyarorszagon

 

Legyél türelmes!

Amikor elindulsz, talán érdemes elfogadnod egy alacsonyabb összeget is, később pedig tapasztalat – arányosan növelheted a béredet. Természetesen arról is gondolkodhatsz, hogy mennyire alacsony a túl alacsony, hiszen nincs jobb módja annak, hogy ex-szabadúszó legyen belőled, mint fillérekért dolgozni napi 16 órát.

 

Ügyfélkeresés/kezelés

Minden lista kipipálva, már csak ügyfelet kellene keresned? Fogalmad sincs, hogy kiknek és kikkel szeretnél együttműködni? Akkor itt az ideje, hogy kigondolod, lerajzold a te ideális, személyes álom-ügyfeledet. Az általános tulajdonságokon túl még a külső tulajdonságait is sorra veheted. Ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy tényleg átgondold kivel szeretnél közös projektekben részt venni. A kezdetekben két vagy három stabil ügyfél biztosítja a megélhetésed, így nem kell azon aggódnod, hogy miből fizeted otthon a villanyszámlát, ha egy ügyfél hirtelen kiesik.

 

Maradj fegyelmezett…

Az már világossá válhatott számodra, hogy szabadúszónak lenni, nem annyi, hogy egy napsütötte tengerparton, koktélozgatás közben dolgozol, a pálmafák hűsítő árnyékában. Sokan úgy képzelik el a szabadúszó munkát, mint egy idilli állapotot, aminek a legjobb része a rugalmasság. Valójában elég hamar beleütközhetsz abba a hibába, hogy az ügyfelek feszültté válnak, ha nem érnek el munkaidőben, mivel te mindig délben kelsz. Így többnyire nem fogod tudni ledolgozni sem a heti 40 – 50 munkaórát sem. Maradj fegyelmezett és elérhető a hétköznapokban, így megkíméled magad a kényelmetlenségektől.

 

…. és kitartó

Még a legsikeresebb és legboldogabb szabadúszók is élnek át hullámvölgyeket, ami teljesen természetes a freelancer világban. Ne csüggedj el, ha úgy érzed esetleg hibáztál, csak keress más megoldást. Az idő úgyis eldönti, hogy te és szabadúszó élet illetek-e egymáshoz. Akárhogy is, egy kis önreflexió minden ambíciózus szabadúszó barátja!

 

Legnépszerűbb szabadúszó munkák 2021-ben

Most pedig ideje megmutatnunk neked a legnépszerűbb szabadúszó munkákat, hogy egyszerűen eldönthesd, melyik számodra a megfelelő, és a legtesthezállóbb.

 

legnepszerubb-szabaduszo-munkak

 

Programozó

A programozó munka, tavaly és idén szinte a csúcsra tört, nem csak keresettségben, de fizetések tekintetében is a magyar és nemzetközi piacon is. Nálunk megtanulhatod a két legnépszerűbb programozási nyelvet, a Java programozást és Python programozást is, amit a szabadúszók a legtöbbször használnak.

Online marketing szakember

A másik népszerű munka a szabadúszók között az online marketing, amivel nem csak jól lehet keresni, de emellett nagyon kreatív munkának számít. Marketing managerként változatos feladatok várnak, és nem csak egy adott cégnek, hanem több vállalkozásnak is segíthetsz egyszerre.

Grafikus

Akár nemzetközi, akár magyar piacon tevékenykedsz, grafikusként nagyon sokszínű munkák várnak majd rád. Fontos, hogy képes legyél önállóan kezelni az alapvető programokat, legyen az Adobe Photoshop vagy Illustrator. Emellett kövesd a nemzetközi trendeket, és nem árt, tele vagy újszerű ötletekkel.

 

Légy szabad!

Szabadúszónak lenni, nem egyszerűen csak munka, hanem egy életmód. Lehet, hogy reggel nem kell időre menned sehova, vagy a a reggeli dugóban órákat eltöltened, de könnyen előfordulhat, hogy este nyolckor még dolgoznod kell. Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnél saját időbeosztásban vállalkozni, és levetni magadról a munkavállalói kötöttségeket, akkor ez a tanfolyam segíthet neked ebben. Dolgozz akkor, amikor csak szeretnél, és onnan, ahonnan szeretnél. Mi segítünk megvalósítani az álmaidat!

Nincsenek bejegyzések.

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!