fbpx
/
/
Otthonról végezhető munkák

Otthonról végezhető munkák

Otthonról végezhető munkák, Home Office

Egyre többet hallani az otthonról végezhető munkák lehetőségéről – és most nem a home office-ra gondolunk. Tegyünk is különbséget már a legelején. A home office az a lehetőség, amikor a munkahelyed megengedi, hogy bizonyos napokon otthonról dolgozhass. Ez általában minden héten egy nap, előre egyeztetve, ami leginkább az irodai munkáknál működik. Ez esetben csak egy laptopra és egy céges telefonra van szükséged ahhoz, hogy folytasd a munkádat.

Az otthonról végezhető munka esetében viszont nincs iroda, hanem teljes mértékben otthonról, távmunkában végzed el a feladataidat. Bármilyen hihetetlennek is hangzik, vannak ilyen pozíciók. Gondolj csak bele – ha egy nemzetközi csapat része vagy, esetleg alvállalkozóként dolgozol másnak vagy egy cégnek, akkor egy iroda bérlése nem éri meg sem neked, sem a megbízónak. Így a legegyszerűbb, ha a saját íróasztalodnál ülve nyújtod a lehető legjobbat.

Bár itthon még nem olyan elterjedt, de Amerikában már az emberek 5,2%-a otthonról dolgozik. Nézzük át, milyen munkakörök vannak, amelyeket a lakásból a legkönnyebb elvégezni, hogy neked is megvalósítható legyen az online munka!

A legjobban keresett a Grafikus/Designer, Webdesigner, Programozó, Kreatív szövegíró, Professzionális Gamer, Fordító (bármilyen nyelven), Blogger, Vlogger, Fejlesztő, Videóvágó, Virtuális Asszisztens, és sorolhatnánk tovább. Láthatod, rengeteg a választási lehetőség – de honnan tudjuk, hogy mi való nekünk? Az alábbiakban röviden leírjuk, melyik mit is takar valójában, és mi az, amit nálunk, egy online kurzus segítségével is el tudsz sajátítani!

 

Grafikus designer

A grafikusok, dizájnerek azok, akik az online és offline képi anyagokat megszerkesztik – legyen szó egy plakátról, amit látsz az utcán, egy névkártyáról, amit egyik partnered nyújt át, esetleg egy üzlet belső dekorációjáról. Ők a Photoshop, Coral, Adobe Illustrator segítségével készítik ezeket a gyönyörű grafikákat – amelyekhez természetesen csak a képszerkesztő programokat és szoftvereket kell megvenned, és otthonról is elindíthatod a karrieredet!

 

grafikus

 

Webdesigner

A webdesigner munkája sok mindenben hasonlít a grafikuséhoz, de leginkább weboldalak készítésével foglalkozik. Összeállítja a weboldal kinézetét a fent említett programok segítségével, majd a HTML és CSS kódolás segítségével fel is építi azt, tehát ezt a két programozási kódot is ismernie és használnia kell. Ha pedig a weboldal készítés speciális fajtájának elsajátítása érdekel, akkor a WordPress kurzust ajánljuk figyelmedbe: ez egy ingyenesen elérhető, nyílt forráskódú weblapkészítő szoftver, amelyben sablonok, minták találhatóak, és ezek segítségével szerkeszthetjük meg saját, vagy akár más weboldalát.

 

Programozó

A legnépszerűbb otthonról végezhető munkák egyike. A programozókat senki nem gondolja kreatívnak, pedig valójában azok: a nulláról kell kitalálniuk egy valódi problémára olyan megoldást, amelyet egy számítógépes algoritmus is felismer. Az egyik legkeresettebb ezen belül pedig a Java. Nagyjából 30000 betöltetlen informatikus pozíció van Magyarországon, így ezzel biztosan nem lőhetsz mellé! Nálunk megtanulod a legismertebb programozási nyelvet, és biztos állás vár rád akár cégnél helyezkednél el, akár  szabadúszóként.

 

Kreatív szövegíró

Mi történik akkor, ha inkább a szavak embere vagy? Elhelyezkedhetsz szövegíróként! Gondoltad volna, hogy a reklámok szövegei, cégek, vállalkozások Facebook oldalai, forgatókönyvek, mind szövegírók keze alatt születtek? Szabadúszóként rengeteg ilyen munkát találni a legnépszerűbb oldalakon, és ha régen is szerettél fogalmazni, elképzelhető, hogy ez a neked való munka.

Online marketing, SEO szakember

Már a nevében is benne van, hogy ez egy internetes munka, amely szintén a legnépszerűbb otthonról végezhető munkák egyike. Hogy mit is takar pontosan? Először tisztázzuk, miből is épül fel a marketing: online és offline anyagokból, projektekből. Offline anyagoknak nevezzük azokat, amelyeket szabad kézzel megfoghatsz: plakátok, szórólapok, roll-up, újságban lévő hirdetés. Az online anyagok pedig, amelyeket internetes oldalakon láthatsz.

Az online marketingben a legfelkapottabb pozíció a Projekt menedszer, amikor tartani kell a kapcsolatot a grafikussal, szövegíróval és az ügyféllel, beosztod a munkájukat, priorizálsz, tehát te vagy az első számú kapcsolttartó és összekötő a többi fél között. Ehhez nem árt, ha tisztában vagy a legalapvetőbb marketing fogalmakkal, amiket nálunk elsajátíthatsz. Ha pedig specializálódni szeretnél, akkor ideje beleásni magad a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás világába, amely azt jelenti, hogy hogyan tudnál organikusan, a számodra fontos célközönség böngészése során első helyre kerülni a találati listájukon. Igen, a Google keresési listákról van szó, amelynek fizetős verziója a Google Adwords.

digital_marketing

Hol érdemes keresgélned?

Ezen szakmák mellett nem árt, ha angolul is legalább középszinten beszélsz, hiszen a legnívósabb programok, szoftverek is ilyen nyelven elérhetőek, valamint a szabadúszókat foglalkoztató oldalak nagy része is angol – ebben segít Angol kurzusunk. Alapvető Microsoft Excel tudás is hasznos lehet, ha például Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, és segíteni egy ügyvezető munkáját, aki épp a világ másik felén van.

Ha elvégezted a kívánt kurzust, akkor itt az ideje belevetned magad a munkába! A legkeresettebb freelancer-szabadúszó első számú helyezettje az Upwork. A regisztráció során meg kell adnod a képességeidet, hogy mivel szeretnél foglalkozni, van-e benne már tapasztalatod, majd kategóriákra osztja az oldal a neked ajánlott munkákat. Az összes felsorolt foglalkozás megtalálható, összesen 70 kategóriára bontva.

Az, hogy mennyi is az annyi, mennyit tudsz ezekkel keresni, természetesen függ attól, hogy milyen munkakörben szeretnél elhelyezkedni. Fejlesztői és grafikusi állásból óránként 15-20 nyitott projekt is felkerülhet, angol-magyar fordításból naponta 5-10, online marketinggel, szövegírással, vagy virtuális asszisztenssel kapcsolatos pedig óránként 10-15 darab. Hihetetlennek tűnik, hogy ennyi betöltetlen munka van, de igaz! A verseny nagy, így mint a munkaerőpiac minden területére, itt is igaz, hogy munkakeresőből több van, mint munkaadóból és projektből, de egy igazán jól megírt motivációs üzenet telitalálat itt is!

 

Milyen órabérrel kalkulálj az online munka világában?

A regisztráció során az óradíjadat is be kell állítanod, amiben segítünk támpontot nyújtani. Az Upwork a megkeresett összeg 20%-át vonja le úgynevezett adminisztrációs/közvetítői díjként, így érdemes ezzel is kalkulálva, megfelelően beállítani az óradíjadat. Mint mindenhol, itt is érvényes az, hogy minél régebb óta dolgozol a szakmában, annál magasabb óradíjat kérhetsz el, hiszen a tapasztalatot meg kell fizetni.

Egy kezdő grafikus 10-12 dolláros órabért kér el általában, fejlesztőknél természetesen nem ritka, hogy nem órabérben, hanem fix összegre rendelnek meg egy egész alkalmazást, ami 1500- 2500 dollár körül mozog. Szövegírók, projektmenedzserek kezdő órabére 8-12 dollár között van, de karakter leütésre is kérhetnek ajánlatot, ami átlagosan 1,5-3 Ft. A fordítások pedig szintén a teljes lefordítandó anyagra értendőek általában, ez utóbbi díja függ a keresett nyelvtől és a lefordítandó szöveg hosszától, igényel-e bármilyen technikai tudást, esetleg szakterületi jártasságot. Magyarországon a szabaduszok.com oldalon találhatsz munkákat, ahol jelenleg 362 megbízó, és több mint száz projekt vár.

A legtöbben azért használják ezeket a felületeket, mert még nincs kialakult vendégkörük, de mindenképp az online munka világában szeretnének elhelyezkedni. Ha kialakult a vendégköröd, stabil ügyfeleid vannak, akkor megbeszélés kérdése, hogy átmész-e egyéni vállalkozóba, és számlát adsz ki. Sok reklámügynökség szintén online foglalkoztat alkalmazottakat, amely során otthonról dolgozol, de számlát állítasz ki nekik, így érdemes utánanézni itthon ezeknek is.

Felkeltettük az érdeklődésed? Akkor ideje szétnézned kurzusaink között, és  kiválasztani egyet!

 

Referenciák:

https://qz.com/work/1392302/more-than-5-of-americans-now-work-from-home-new-statistics-show/

https://szabaduszok.com

https://www.ryrob.com/freelance-jobs/#marketing

 

 

 

Nincsenek bejegyzések.

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!