fbpx

💜 Cyber Szerda 💜 Kattints ide a 25%-os kedvezményekért! 💜 Vége: 11.30 23:59

/
/
Munkahelyi stressz kezelése – Így kezeld hatékonyan

Munkahelyi stressz kezelése – Így kezeld hatékonyan

A munkahelyi stressz kezelése sokak számára jelent hatalmas kihívást a 21.században. A stresszt, mint jelenséget, a WHO az egyik legsúlyosabb egészségügyi, mentális problémaként tartja számon, nem véletlenül. A munkával kapcsolatos stressz rányomhatja a bélyegét a mindennapokra és komolyan megsínyli a magánéletünk, párkapcsolatunk is a felgyülemlett feszültséget. Fontos megkülönböztetnünk az eustresszt (ahogyan Selye János nevezte) és a distresszt, ami a káros stressz.

A stressz tehát nem csak negatívan, de pozitívan is befolyásolhat minket, elősegítheti a belső erőforrásaink mozgósítását és így képessé tesz minket arra, hogy elérjük a céljainkat és megfeleljünk a minket érő kihívásoknak. Feszültséget érezni normális – különösen akkor, ha közelgő határidővel nézünk szembe. Azonban a stressz krónikussá válása mind a fizikai, mind az érzelmi jólétünkre hatással van, ezért elengedhetetlen, hogy megtanuljuk azt kezelni. A következő cikkben ezzel foglalkozunk.

Munkahelyi stressz kezelése – Ismerd meg az okokat!

A krónikus stressznek számtalan jele lehet, sok olyan, amire első pillanatban nem is gondolnánk. Ilyen lehet az álmatlanság, állandó feszültség, az alacsony energiaszint, az emésztési problémák, a kevés önbizalom, vagy éppen a gyakori betegségek. Ha a nap végére érzelmileg kimerültnek érzed magad és sötét gondolatok kavarognak a fejedben, nagy valószínűséggel komoly stresszhatás alatt állsz. Érdemes utánajárnunk a munkahelyi stressz okainak is.

A munkahelyi stressz okai

A munkahelyi stresszt alapvetően két csoportba oszthatjuk. Az egyik, amikor magában a munkakörben nem érezzük jól magunkat, vagy az ide kapcsolódó feladatok miatt stresszelünk. Ez lehet a munka mennyisége, a monotonitás, vagy éppen maga a munkatempó (túl gyors, vagy túl lassú) nem megfelelő számunkra. Sokakat gyakran érint rosszul a kötött munkaidő, vagy az, hogy magányosak a munkahelyen eltöltött idő nagy részében, esetleg maga a munkaidő nincs megfelelően beosztva.

A munkahelyi körülmények, viszonyok alkotják a másik nagyobb csoportot. Ide soroljuk a bérezést, a menedzsment hiányát, a kollégákkal való viszonyrendszert, a kommunikáció hiányát, a rendezetlen vagy kérdéses munkakört. Ide tartozik még a “work – life balance” is, tehát a munka – magánélet egyensúlya, ami minden ötödik embert érint.

A munkahelyi stressz következményei

A hosszú távú krónikus stressz számos beláthatatlan következményekkel jár. A stressz együtt jár egy sor egészségügyi tünettel, mint a magas vérnyomás, ingerlékenység, depresszió, mentális problémák. Először ezek leginkább egyéni szinten jelennek meg, de hamar kihatással vannak a csapat különböző tagjaira, mindannyian ismerjük, milyen egy állandóan stresszes kollégával együtt dolgozni. Az aki krónikus stressz hatása alatt áll, igyekszik minél többet távol lenni a munkahelyétől, amit sok esetben a csapat többi tagja érez meg a leghamarabb. Ilyenkor előfordulhat hanyatló teljesítmény, nagyobb fluktuáció, esetleg rendszeres betegszabadság, ami természetesen a belső viszonyok elmérgesedéséhez vezet. Láthatjuk, hogy a munkahelyi stressznek sokféle arca van, ezért érdemes egyéni és szervezeti szinten is kezelni, foglalkozni a probléma eredetével.

Tanuld meg kezelni!

Először is fontos felismernünk, hogy stressz alatt állunk. Enélkül vajmi keveset ér bármilyen módszer. A stresszes helyzet felismerése, azonosítása és rögzítése segíthet megérteni, hogy éppen milyen állapotban vagyunk.

Vezess naplót!

Nem csak a tinédzser lányok vezetnek naplót, egyre többen ismerik fel a naplózás jótékony hatását, hiszen ilyen módon tudatosíthatják magukban az érzéseiket. Kezdd azzal, hogy csak egy hétig leírod az érzéseidet, a munkában tapasztalt történéseket, és az ezekre adott reakciókat. Ügyelj arra, hogy a leírás tartalmazza azokat az embereket, helyzeteket, feladatokat, amelyek bármilyen érzelmi reakciót kiváltottak belőled. Nyugodtan kérdezhetsz is önmagadtól: milyen érzéseket váltott ez ki belőlem? Miért reagáltam így? Hogyan tudom az adott helyzetet megoldani? A megoldás pedig ott rejlik majd a válaszokban.

Szánj időt a töltődésre!

Amikor stresszesebb időszakot élünk meg a munkában, hajlamosak vagyunk a kiégésig hajtani saját magunkat, és kis gömböc módjára egyre többet és többet vállalni, egészen az összeroppanásig. Ennek elkerülése érdekében tudatosan szánj időt a töltődésre, akár napközben, akár a hétvégék során. Ha megteheted, hallgass napközben érdekes podcastokat, vagy nézz meg egy – egy vicces YouTube videót. Hétvégén pedig menj jóga órákra, workshopokra, vagy csak egy nagy sétára a természetben, ami garantáltan megtisztít a negatív energiáktól.

Hatékony időgazdálkodás

Számos ember küzd az időgazdálkodással, pontosabban annak a hiányával. Az idő lehet a legjobb barátunk, de a legnagyobb ellenségünk is, főként akkor, ha nem tanulunk meg bánni vele. Ha home office-ban dolgozol, akkor időgazdálkozás tanfolyamunk segít beosztani az idődet, ha pedig hatékony időgazdálkodási módszerekre vagy kíváncsi ebben a blogcikkben megtalálod őket. Érdemes lehet már a munkahét elején felállítani egy prioritási listát és aszerint haladni az említett feladatokkal, emellett pedig leküzdeni a halogatás iránti vágyunkat.

Tanulj meg relaxációs technikákat!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a relaxáció és meditáció fontosságát, ez az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha úgy érezzük a feszültség szó szerint felfalja az életünket. A tudatos lassítás hatékonyan felveszi a kesztyűt a stresszel szemben, azonban ez rengeteg munkát igényel. Ebben a tanfolyamban elsajátíthatod az alapokat. Például egy pár perces reggeli meditáció, meglátod majd mennyire más alapokra helyezi napodat!

Engedd el a perfekcionizmust!

Könnyű azt mondani – gondolhatod. A perfekcionizmus nagyon kurrens probléma, amivel gyakran az “elszenvedője” sincs tisztában. Ha úgy érzed az “elég jó” számodra szint alatti, és egy egyszerű prezentáció tökéletesítésével is napokat tudsz szöszölni, akkor érdemes egy lépést hátrébb lépni. Noha a perfekcionizmusnak vannak előnyei, olykor komoly lelki terhet rak ránk az élet legtöbb területén. Amennyiben kudarc ér, vagy rossz élmény ér, igyekezz inkább leckeként tekinteni rá, amiből tanulhatsz, semmint személyes kudarcélményként.

Utazz el!

A környezetváltozás és a munkától való elszakadás rengeteg tud segíteni. Természetesen nem csak az segít, ha két hétig a tengerparton sütteted a hasad, már egy hétvége távol a város zajától, igazi kikapcsolódást jelenthet. Szakíts időt a pihenésre, különben a gyógyulásra kell majd időt szakítanod, ami sokkal megterhelőbb lesz. Az emberi szervezet jelzi, ha úgy érzi, nincs ereje megküzdeni a további mentális problémákkal: ilyenkor érdemes rá hallgatni.

Kérj segítséget!

Ha a fentiek alapján úgy érzed, te egyedül nem tudod megoldani a problémát, megfontolandó lehet szakember segítségét kérned. Ez lehet terapeuta, kineziológus, vagy éppen egy coach, a legfontosabb, hogy te jól érezd magad és bizalmi kapcsolat alakuljon ki köztetek. Indítsd a 2022-es évet a számodra legmegfelelőbb módon és vedd fel a harcot a munkahelyi stresszel!

Nincsenek bejegyzések.

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!