fbpx

Környezettudatos nevelés – Klímatudatos életmód coach tanfolyam

Tégy a környezeted megóvásáért!
kornyezettudatos-neveles
bruttó 39 990 Ft Egyszeri összeg
 • RÖVIDESEN ÁREMELKEDÉS VÁRHATÓ
 • Áraink az ÁFA-t tartalmazzák
 • A tanfolyam azonnal indul
 • Időkorlát nélküli hozzáférés a tanfolyamhoz
 • Személyes jelenlétet nem igényel

Környezettudatos nevelés – Tégy a környezeted megóvásáért!

A környezettudatos nevelés ma már szinte elengedhetetlen, hiszen az emberiség számára a környezeti válság az egyik elsőszámú megoldandó feladat. A környezeti nevelés célja, hogy a gyermekek felelősséget érezzenek a környezetük iránt, közeli kapcsolatot alakítsanak ki a természettel. Ez a tanfolyam segíteni fog neked abban, egy a gyakorlati tanácsok alapján még jobban a mindennapok részévé váljon a környezeti nevelés. A környezeti nevelés néhány évtizeddel ezelőttig ismeretlen volt, azonban ma már az oktatás egyik fontos részét képezi. A környezeti nevelés a nyugati társadalmakban fogalmazódott meg, amikor a népességnövekedés, a városiasodás komoly környezeti károkat okozott. A jelenleg is fennálló környezeti válság azonban megoldásért kiált, melyben ez a tanfolyam segítséget nyújt majd neked.

 

Mikor kezdjük el?

Az oktatási intézményeknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy a környezeti nevelés során a gyermek elsajátítsa a fenntartható szemléletmódot. A környezettudatos nevelés, azonban nem az iskolában kezdődik, hanem otthon. A személyes tapasztalat a legfontosabb, minden gyermek számára, hogy megértse: nem áll rendelkezésünkre több bolygó csak ez az egy. Azok a gyermekek, akik 10 éves koruk előtt már megismerkedtek a természeti értékek fontosságával, azokból nagyobb eséllyel válik környezettudatos ember és felnőtt. A környezeti nevelés azonban nemcsak a természettudományos értékeink átadása, sokkal inkább állampolgári nevelés és személyiségfejlődés része.

 

kornyezettudatos-neveles

 

Ne gondoljuk úgy, hogy csecsemő korban még túl korai lenne elkezdeni a környezettudatos nevelést. Nincs olyan, hogy valami túl korai lenne. A gyermek követi a mintáinkat és ha azt látja, hogy anya és apa számára kiemelten fontos a természeti értékek megvédése, akkor ezt fogja követni ő is. Csecsemő korban is el lehet kezdeni odafigyelni arra, hogy a gyermeket környezetbarát termékkel vegyük körbe, legyen az mosható pelenka vagy bármi egyéb. Ebből egy kisbaba még semmit nem fog érzékelni, cserébe mi már csökkentettük a megtermelt hulladék mennyiségét. Jól láthatjuk tehát, hogy a környezettudatos nevelést már a legkisebbeknél is el lehet kezdeni, de érdemi eredményt egy ovis korúnál fogunk tudni elérni.

A környezeti nevelés egyik legfontosabb pontja lehet a szelektív szemétgyűjtés, a kemikáliát tartalmazó játékok kiiktatása, vagy éppen természeti értékek szeretete. A környezeti nevelés másik szükséges támpontja az, hogy megismertessük a kicsivel a természet csodáit, így érzelmi kötődés is kialakulhat. Ha teszünk egy közeli sétát az erdőben, vagy víz közelben akkor meséljünk arról, hogy mennyire fontos a természeti értékek védelme. A természethez való kapcsolat kialakítása ma már sokkal nehezebb, hiszen a kütyük világában valósággal elveszünk mi és a gyermekünk is. Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, tudatosan kell dolgoznunk azon, hogy a nevelés során megkapja a gyermek a szükséges információkat.

 

Mit tesz az oktatási rendszer és mit tehetünk mi?

Minden kicsi életében belép előbb vagy utóbb a ” Miért” korszak, ekkor azonban nekünk kell figyelni arra, hogy egy adott kérdésre megfelelő választ adjunk. Miért zöld a fű? Miért nő ekkorára ez a bogár? Igyekezzünk kielégíteni a csemeténk kíváncsiságát, próbáljuk megértetni vele, hogy miért fontos, hogy séta közben ne tépje le a virágokat vagy ne hagyja égve a villanyt. A környezet védelme szorosan összekapcsolódik az egészségünk védelmével. Már a legkisebbeket is érdemes lehet levinni a közeli piacra, hogy megismerkedjenek a szezonális alapanyagokkal. Ha kizárólag szezonális alapanyagokból dolgozunk és kerüljük a félkész ételeket, azzal a szervezetünknek is jót teszünk. Igyekezzünk a szükséges alapanyagokat őstermelőktől beszerezni és a háztáji húsokat részesítsük előnyben. Jó cél lehet a húsfogyasztás csökkentése is, hiszen az állattenyésztés az egyik legkörnyezetkárosítóbb iparág.

 

kornyezettudatos-neveles

 

Az oktatási rendszer szerepe a környezettudatos nevelésben

A környezeti nevelés azonban nemcsak otthoni mikrokörnyezetben kell, hogy nagy hangsúlyt kapjon, hanem egyéb közösségekben is. Ideális esetben ez a két környezeti nevelés kiegészíti és támogatja egymást, hiszen már óvodában is kötelező jellegű. A legkisebbek megismerkednek a víz körforgásával, locsolják a növényeket vagy akár csíráztatnak. Az őszi időszakban terményeket gyűjtenek, a fák elhullajtott levelében készítenek lenyomatok vagy képeket, esetleg gesztenye figurákat. A környezeti nevelés folytatódik az általános iskolás korban is, hiszen a nemzeti alaptanterv részévé vált. A nemzeti alaptanterv szerint a környezeti nevelés célja, hogy a gyermekek érzékennyé váljanak a természeti értétek megóvására.

“Legyenek képesek a környezet sajátosságainak, minőségi változásainak megismerésére és értékelésére”; a természet és ember alkotta értékek megőrzésére; a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességeik felismerésére, jogaik gyakorlására; alakuljon ki bennük vonzó jövőkép, amely elősegíti a környezeti harmónia létrejöttéhez szükséges életvitel, szokások kialakulását és a környezet iránti pozitív érzelmi viszonyulások megerősödését. A környezet ismeretén, személyes felelősségen alapuló környezetkímélő magatartás egyéni és közösségi szinten is legyen a tanulók életvitelét meghatározó erkölcsi alapelv.”

A kisiskolások emellett részt vehetnek ökoiskolák által szervezett programokon, ahol a környezeti nevelés során különböző projektekben vesznek részt, mint pl. a komposztálás vagy a szelektív hulladékgyűjtés. Természetesen a környezetvédelem és az egészségvédelem is fontos része a nemzeti alaptantervnek. Egyes középiskolákban meg is tudják valósítani, sajnos nem mindenütt. A környezeti nevelés része lehet akár a kötelező középiskolai önkénteskedés, hiszen a diák dönti el, hol szeretne önkéntes munkát végezni. Így választhat olyan projekteket ahol a környezeti károk megelőzése a cél. Mégis a legtöbbet akkor tudjuk tenni, ha önmagunk jó példát állítunk a gyermekünk és az emberek elé.

 

Amivel mi szülők segíthetünk

A környezeti nevelés része lehet még, hogy magunk látogatunk meg erdei iskolákat, múzeumokat, nemzeti parkokat. Ismertessük meg a gyermekünket és önmagunkat azokkal a környezeti károkkal, amik sajnos már a mindennapok részévé váltak: egyes állatfajok kihalása, a levegő szennyezettsége. Sajnos ezek mind emberi tevékenysége által okozott környezeti károk. Tudatosítsuk a gyermekünkben, hogy mindezt másképp is csinálhatja, hiszen már ő is az élet körforgásának a része. A környezet védelme emberi kézben, minden ember ugyanolyan felelős a természet védelméért.

 

kornyezettudatos-neveles

 

Környezettudatos nevelés alapjai

Néhány hasznos tipp a mindennapokra, ami akár a környezeti nevelés részéve is válhat!

 • Ültessünk fát! Ha a városban lakunk keressünk közösségi kerteket, ha pedig van udvarunk ott ültessünk közösen. Sajnos a papírszükséglet miatt egyre több fát vágnak ki.
 • Irány a természet! Kétnaponta tegyünk sétát a közeli erdőben, vagy parkokban. Így a gyermekben kialakul az érzelmi kötődés a környezet iránt, hiszen jó élményekkel gazdagodik.
 • Mozogjunk a szabadban! Menjünk sétálva, vagy tömegközlekedéssel ahova tudunk. Az emberek hajlamosak mindenhova autóval menni, de ha tehetjük, válasszuk inkább a kerékpárt vagy a rollert.
 • Használjatok kevesebb vizet! Az egyik legfontosabb természeti kincsünk az édesvíz. Zuhanyozzatok, zárjátok el a csapot fogmosás közben.
 • Ne vásároljatok műanyag palackos termékeket! A környezeti nevelés egyik fontos része az újrahasznosítás. Szerezz be egy klassz kulacsot, amit mindig után tudsz tölteni. Emellett egy klassz uzsonnás doboz is a pakk része lehet!
 • A környezeti nevelés része lehet akár egy esti mese, ami a természet védelméről, környezeti eseményekről szólhat.
 • Szerezzünk be egy balkonládát vagy ültessünk növényeket. Ezáltal érzelmi kötődés alakulhat ki a csemetében látva, hogyan fejlődik a növény, vagy a zöldség és gyümölcs.
 • Vásároljunk használt termékeket! Igyekezzünk a ruháinkat nem fast fashion üzletekben beszerezni, hanem minőségi turkálókban.
 • Igyekezzünk a minimalizmus jegyében kevesebb terméket vásárolni, ha szükségünk van valamire, akkor minőségi dolgokat vegyünk meg.

 

Miről szól ez a tanfolyam?

A legtöbbet mégis akkor teszünk, ha az otthoni nevelés részévé válik a természet és a természeti értékek védelme. Ez a tanfolyam a coaching szempontjából közelíti meg a környezettudatos nevelést. A hallgató lépésről lépésre sajátítja el legjobb nevelési eszközöket annak érdekében, hogy ne csak a gyermekeket hanem a felnőtteket is segítse a klímatudatos és fenntartható életmód kialakítása során. Ennek a tanfolyamnak az a célja, hogy az emberek közelebbi kapcsolatot építsenek ki a környezetükkel. Lépésről – lépésre haladva, gyakorlati tanácsokkal látja a tanulót, hogyan tud egy adott életterületen változtatni a fenntarthatóság érdekében.

 

Kiknek ajánljuk a tanfolyamunkat?

 • Azoknak, akik úgy érzik fejlődni szeretnének és környezettudatosabban élni
 • Azoknak, akik klímatudatosabb hétköznapokra vágynak
 • Azoknak, akik szeretnék, hogy a háztartásuk környezettudatosabb legyen
 • Azoknak, akik a gyerekeik számára szeretnének egy szebb és környezettudatosabb világot
 • Azoknak, akik a gyermekeiket szeretnék környezettudatos nevelésben részesíteni

 

Mire lesz szükséged a tanfolyam során?

 • Laptop vagy okostelefon
 • Toll, papír ceruza
 • Idő

 

Tanfolyam moduljai

 1. Modul – Coaching alapok
  a. Hogyan segít a környezettudatos nevelés
  b. Coaching alapjai
  c. Szükségletek és pillanatnyi boldogság
  d. Az önismeret fontosságáról
  e. Mit kérdezzünk és mit ne kérdezzünk?
  f. Célmeghatározás
  g. Etikai kérdések és szerződés
  h. Célmeghatározás – gyakorlati feladatok
 2. Modul – Környezettudatosság alapjai 
  a. Mi fán terem a klímatudatosság?
  b.Hogyan tudsz többet tenni a környezeted megóvásáért?
  c. Fenntarthatóság a kosaradban kezdődik
  d. Túlfogyasztás az enyhítése
  e. Szeméttermelés csökkentése
 3. Modul – Környezettudatos nevelés – gyakorlati alapok 
  a. Klímatudatosság, de hogyan?
  b.Vásárlási tippek a veganizmus jegyében
  c.Vásárlási tippek a minimalizmus és zero waste jegyében
  d. Tudatszintünk emelése
  e. Tudatszint emelése a gyakorlatban
  f. Klímatudatos étrend – Hogyan?
  g. Változás benned kezdődik

 

Hasonló tanfolyam

Ingyenes Zero Waste Útmutató

Vegán Útmutató – Ingyenes Online Tanfolyam

Hallgatói visszajelzések

A "legzöldebb" kurzus

Rated 5 out of 5
2021.04.16.

Nagyon értékes információkkal gyarapodott a tudásom a fenntarthatóságról, a gyerekeimet biztosan így fogom nevelni!!

Gréti és Barni anyukája :)

Érdekes, elgondolkodtató

Rated 5 out of 5
2021.04.16.

Tanulságos volt a kurzus és sajnos igaz, hogy Föld csak EGY van. :/

Hajni

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

A The Bright Academy egy dinamikusan fejlődő, innovatív, online tanfolyamokat kínáló platform, mely 2019 év végén nyitotta meg virtuális kapuit a tanulni vágyók előtt. Nagy öröm számunkra, hogy közel 2 év alatt sikerült az egyik leggyorsabban fejlődő online edukációs márkává válnunk Magyarországon.Mit kapsz nálunk egy online tanfolyam megvásárlásával?
 
– Modern oktatási felületetet, ahol a saját tempódban haladhatsz és modulonként tesztelheted a tudásod.
– Folyamatosan bővülő és frissülő, naprakész tananyagokat, szakterületükön elismert oktatóktól.
– Zártkörű, szakmai csoportot, ahol segítünk és tájékoztatunk téged.
– Kedvezményes szakmai konzultációt oktatóinkkal.
– Tudásbővítő és fejlesztő workshopokon való ingyenes részvételi lehetőséget.
– Certifikátot magyar, angol és német nyelven a tanfolyam elvégzését követően.
– A legkedvesebb, professzionális, segítőkész ügyfélszolgálatot, akitől bátran kérdezhetsz.
– Hozzájárulsz Földünk újraerdősítéséhez, hiszen minden tanfolyam megvásárlását követően egy fát ültetünk.
 
Csatlakozz te is a The Bright Academy tanulói közösségéhez, és szerezz valóban használható tudást!

Kezdd el most!