fbpx

Google Classroom használata

google-classroom-hasznalata

A Google Classroom használata az utóbbi egy évben kiemelt figyelmet kapott a koronavírus járvány okozta iskolabezárások miatt. A Google Classroom (magyarul Google Tanterem) segít, hogy az oktatás digitalizációja minél gördülékenyebb legyen a diákoknak és a tanároknak egyaránt. A Classroom egy olyan felület, ahol a tanár és diákok kommunikálhatnak egymással, a diákok házi feladatot kaphatnak, vagy éppen dolgozatot írhatnak.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért olyan egyszerű és könnyen érthető a Google Classroom használata.

 

Google Classroom alapok

A Google Classroom használata azért (is) pofonegyszerű, mert valójában semmi más nem kell hozzá, mint egy Google fiók. Azért is egyszerű a kezelése, mert a tanárok itt kurzusokat hozhatnak létre, ahova meginvitálhatják a diákokat. Az alkalmazás használható mind asztali számítógépen vagy mobiltelefonon.

Ha tanulóként rendelkezel Gmail email címmel, akkor egyszerűen csatlakozhatsz az órához. A tanároknak azért is kézenfekvő a Google Tanterem, mert egy – egy diákhoz hozzárendelhetnek feladatokat, amit később a Google Drive eszköztárával teljesíthetnek. Mivel a diákok egy rendszeren belül végzik el a házi feladatokat, így a tanároknak is egyszerűbb nyomon követni, hogy a tanuló hol tart.

A Google Classrom egy már létező Google fiók esetében a Google alkalmazások között érhető el, Google Tanterem néven.

 

google-classroom-hasznalata-alapok

 

Kurzus létrehozása, jelentkezés kurzusra

Ha úgy döntöttünk, hogy letesszük a voksunkat a Google Classroom mellett, akkor elsajátítása viszonylag zökkenőmentes lesz majd. Az első lépés a tanár számára a kurzus létrehozása. A jobb felső sarokban lévő plusz jelre kattintva tud jelentkezni vagy létrehozni kurzust a felhasználó. Amennyiben már létező kurzusra szeretne a hallgató jelentkezni, ezt meg tudja tenni, ugyanígy a plusz jelre kattintva a kurzusra jelentkezés menüpont alatt. A tanulóknak érdemes saját nevüket használni az online kurzusok felvételénél. Itt fontos megnézni, hogy a Gmail e-mail fiókjuk a saját nevükön legyen, ne pedig valamilyen fiktív néven. Úgy tudunk az online tanórára jelentkezni, ha előtte kaptunk egy 7 karakterből álló jelszót, amit meg kell adunk, majd rákattintani a jelentkezés gombra.

 

google-classroom-hasznalata-kurzus

 

Hogyan épül fel a Google Classroom rendszer?

A Google Classroom három fő részből áll. A feladatok menüpont, pedig négy alrészből.

Személyek

Itt találhatóak az óraadó tanár(ok), és tanulók akik részt vesznek az online tanórán. A tanár pedig itt tud meghívni további diákokat, és itt tudják nyomon követni azt is, hogy a diákok hogyan haladnak a feladattal, milyen osztályzatokat kaptak rá stb.

Feladatok

Mondhatjuk, hogy ez az alkalmazás legjelentősebb része, hiszen itt válnak elérhetővé a tananyagok, és a tanuló ide tudja feltölteni a házi feladatát is. A házi feladatok esetében megadhatjuk, hogy a feladatgyűjtemény mely részét kell teljesíteni a tanulónak és ha végez, akkor azt is megjelölheti. Létezik prezentáció opció is, ez akkor tökéletes, ha nem szöveges feladatként kell teljesíteni a diáknak. A Classroom megengedi, hogy a tanuló feltöltse a prezentációját, sőt ha nem mindenki számára ugyanaz a feladat, akkor kiválaszthatjuk, hogy mely diák számára szántuk és mi a határidő. A diákok ezeket leckéket le is tudják tölteni.

Fal

Ez egy Facebookhoz hasonló fal, ahol a legutóbbi üzeneteket láthatjuk, amin nyomon követhetjük az éppen aktuális beszélgetéseket.

 

google-classroom-hasznalata-feladatok

google-classroom-tanulok-meghivasa

 

A feladatokról bővebben

A Google Classroom feladatok részét egy kicsit bővebben szerettük volna kifejetni, hiszen a Classroom főként erre épül.

  • Tesztfeladat: Ezt főleg dolgozatíráshoz használják a pedagógusok, hogy teszteljék a tanulók tudását.
  • Témakör: Itt tudjuk leginkább rendszerezni a ránk váró teendőket.
  • Kérdés: Itt rövid, feleletválasztós / rövid választ igénylő kérdéseket tehetünk fel a tanulóknak.
  • Anyag: Ha szeretnénk valamilyen plusz anyagot létrehozni, akkor ez a tökéletes opció.

Láthatjuk tehát, hogy a Classroom használata mind a tanulóknak, mind a diákoknak, nem okoz nagy nehézséget, és megkönnyíti az életüket.

 

google-classroom-feladatok

 

Testre szabhatod

Kreatívok előnyben! A Google Classrom egyik előnye, hogy teljesen a saját ízlésedre formálhatod. Ha “Select theme” azaz a “téma kiválasztása” fülecskére kattintasz a fejléc jobb oldalán, akkor kiválaszthatod, hogy miként jelenjen meg a kurzus a hallgatóid előtt. Saját fotót is tölthetsz fel, vagy egy közös fotót az osztályodról és rólad! Légy kreatív!

 

Online oktatás – másfajta kihívások

Amellett, hogy a dolog technikai részét elsajátítjuk, fontos megértenünk, hogy a diákokra is nagy hatással van a megváltozott tanulási környezet. Olyan kihívásokkal találják szembe magukat, amikkel egészen addig iskolai keretek között soha nem találkoztak. Pedagógusként figyeljünk arra, hogy milyen a hallgató otthoni környezete, hiszen sajnos nem minden esetben hivatott az támogatni az online oktatást. A lehetőségekhez mérten, igyekezzünk utánajárni annak, hogy milyen körülmények között tanulnak otthon a diákok, és győződjünk meg róla, hogy minden adott a nyugodt, kiegyensúlyozott tanuláshoz. Ugyanilyen fontos, a tanár – diák, tanár – szülő közötti asszertív kommunikáció, egy ilyen feszült időszakban, ez megoldást nyújthat a legtöbb felmerülő problémára.

 

Még néhány apróság

A Google Classroom ingyenes alkalmazás, és az iskola számára létezik egy G Suite for Education opció is. A Classroomot egyébként magánszemélyek is bármikor használhatják. Egy online kurzusban összesen 250 szereplő vehet részt egyszerre, de Education regisztrációval több, mint 1000 fő.

Használjuk ki az összes előnyét, kellemes tanulást kívánunk!