Ezekből a szakmákból van hiány 2019-ben

Ha eleged van abból, hogy hiába küldözgeted az önéletrajzod mindenfelé, válaszra sem méltatnak, vagy csak pályaválasztás előtt állsz, és soha nem akarsz ezzel a problémával találkozni, tanulj hiányszakmát!

Van az úgy, hogy szükségünk van a változásra. Egyszerűen belefásultunk egy élethelyzetbe, elégedetlenek vagyunk a jelenlegi karrierünkkel, vagy épp anyagi helyzetünkön szeretnénk változtatni. Megesik ilyenkor, hogy elvégzünk egy képzést, amivel aztán nem sikerül kitörni és változást idézni, és már két papír van a kezünkben, amivel nem tudunk elhelyezkedni. A hiányszakmákkal ez egészen biztosan nincs így. Garantált elhelyezkedés, kiszámítható jövedelem.

Na jó, de honnan tudjam, hogy mik ezek a hiányszakmák? A kormány minden évben kiállít egy listát, amiben területekre bontva listázza az adott tanév hiányszakmáit. A 2019/20-as listából szemezgetünk éppen.

A listában egyértelműen látszik, hogy az ország minden területén elkél a jó szakértelem. Ez talán senki számára sem idegen dolog, egyre többet hallani panaszkodni az embereket arról, hogy nemhogy jó szakembert nem találnak, de úgy egyáltalán szakembert sem. Ismerősök körében gyorsan terjednek a telefonszámok, a vonal másik vége pedig gyakran foglalt, annyi a megkeresése egy-egy profinak.

Név szerint a gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, kőműves, ács és a festő, mázoló, tapétázó szakmák vezetik a listát országos szinten. Ha csak a fővárost nézzük, asztalosból és burkolóból van a legnagyobb hiány.

Első ránézésre ezek leginkább férfiak által űzött szakmák, azonban egyrészt, a hagyományos nemi szerepekbe nem kötelező ám belesimulni, másrészt vannak még a listán bőven feminin foglalkozások is. Ilyen például a kisgyermekgondozó nevelő, a gyógymasszőr, illetve néhány megyében virágkötő és virág kereskedőből is elkél a munkaerő. De vannak nemi szerepekhez kevésbé kapcsolt, például szociális gondozó és ápoló valamint szakács képzések, amik szintén szerepelnek a listán.

Ha hiányszakma van a kezedben, sok munkakeresési frásztól megkíméled magad. A munkakeresés gördülékeny, van lehetőséged válogatni az ajánlatok között, nem kerülsz kényszer helyzetekbe, a magad ura lehetsz. Ráadásul nem csak vállveregetést kapsz azért, amiért teszel a hiányszakmák feltöltéséért, hanem pénzben is elismerik egyedi szakértelmedet. Ami ritka, azt meg kell becsülni. Ezeknek a szakképesítéseknek a nagy részére gyorsan, többnyire egy év leforgása alatt szert lehet tenni. Könnyen hozzáférhetőek, rengeteg helyszínen, különféle időpontokban indulnak tanfolyamok.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy 2020-ban teljesen megváltozik a szakképzési és felnőttképzési rendszer. Több képzés megszűnik, néhány átalakul. A képzési idők meghosszabbodnak, iskolarendszerű képzések váltják fel a rugalmas, családhoz és munkahelyhez eddig könnyen igazítható képzéseket.

Menj biztosra, és kezdj el új szakmát tanulni most!

Te látod magad valamelyik hiányszakmában? Innen kedvedre mazsolázhatsz képzéseink közül: http://www.alfakapos.hu/kepzesek/

Forduljon a kocka! Ne Te fuss a lehetőségek után, azok fussanak utánad!