fbpx

A jó párkapcsolat alapjai – Párkapcsolati kommunikáció tanfolyam

a-jo-parkapcsolat-alapjai

Szeretnél értesülni a tanfolyam indulásÁról?

Több millió cikk, könyv és tévéműsor foglalkozik azzal, hogy megfejtsen egy több évszázados rejtélyt, amit így hívnak: a jó párkapcsolat alapjai. A párkapcsolati kommunikáció sokaknak okoz nehézséget, nem véletlen tartja a mondás: a férfiak a Marsról, a ők pedig a Vénuszról jöttek. Ebben a kurzusban rávilágítunk arra, hogy mik lehetnek a jó párkapcsolat alapjai, és hogyan tudunk hosszútávú harmonikus kapcsolatot kialakítani a másik felünkkel. A cikkben található összes idézet William Shakespeare-től származik, akinek a neve az évek során összeforrt az igaz szerelemmel. Te mennyire vagy elégedett a kapcsolatoddal? Szeretnél rajta változtatni? Ez a kurzus abban segít neked, hogy mankót adjon ahhoz, hogy egy közös boldog úton induljatok el egymás felé: te és a párod.

 

“Hol te vagy, ott a világ maga.”

William Shakespeare, a vad és szenvedélyes románc igazi szakértője, tudta, hogy mi a hosszútávú párkapcsolat titka. Nem véletlen, hogy a költő csak ritkán – szinte soha – nem az ilyen jellegű kapcsolatokat helyezte reflektorfénybe. ” A korai virág, elhervad korábban” elve alapján tudjuk, hogy a gyorsan, szinte ezer fokon lángoló szerelmek sorsa egy: gyorsan elenyésznek. Mindannyian ismerjük azt az érzést, mikor az agyunkra és a szívünkre lehull a rózsaszín köd és mindent beborít. Az ismerkedési fázis alatt, vagy talán még jóval azelőtt, sokaknak él egy konkrét kép a fejében, arról, hogy milyen(nek) kell(ene) lennie a másik félnek. Egészen konkrét kis listát írnak arról, hogy milyen lehet a tökéletes társ és mik azok a tulajdonságok, amikkel semmiképpen nem tudnak kompromisszumot kötni. Ehhez akkor is ragaszkodnak, ha minden kötél szakad, hiába felel meg valaki az elképzeléseiknek 80%-ban, ők mégis a hiányzó 20%-ra fókuszálnak.

Ki ne emlékezne a Bridget Jones film ikonikus jelenetére, mikor Bridget dühöngve Mark Darcy fejéhez vágja, hogy 3 komoly érvet is fel tud hozni kapcsolatuk ellen. Mikor azonban eltölt néhány embert próbáló napot egy thai női börtönben, képes kontextusba helyezni Darcy “hibáit” és ráébred: azok, amiket ő hibának vélt, valójában apróságok. Ez a példa tökéletes megmutatja, miért ne bevásárló listával vágjunk bele a kapcsolatnak.

 

a-jo-parkapcsolat-alapjai-1

 

“Tanuld meg olvasni sok néma jelem…

…. szemmel is hall az okos szerelem. ” A jó párkapcsolat alapja, a megfelelő kommunikáció. Itt azonban álljunk meg egy pillanatra. Ahány ember, annyiféle kommunikációs stílus és érzelemkifejezés létezik, mind mások vagyunk. Egy jól működő, tartós párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy megtanuljuk “olvasni” a másikban. Ehhez azonban meg kell tanulnunk hallgatni és jól figyelni, hiszen van aki ( javarészt a férfiak ) non verbálisan képes kifejezni az érzelmeit. Nem mindenki született érzelmi értelmező szótárral a karjaiban, ezt is, mint minden mást tanulni kell. A másik alappillér a bizalom. A bizalom egyébként nem csak a másikban, hanem önmagunkban is nélkülözhetetlen. Ahhoz, hogy bízni tudjunk önmagunkban és a másikban, nem árt, ha kellő önismerettel rendelkezünk, ez tényleg minden egészséges kapcsolat alapja.

Fontos, hogy te légy elégedett elsősorban, mert ha sérülten vagy felkészületlenül állsz be egy kapcsolatban, kevés az esély rá, hogy jól végződjön. Sokan úgy kezdenek egy párkapcsolatot, hogy nincsenek tisztában az igényeikkel és a vágyaikkal, és csak később, hónapok vagy évek múltán jönnek rá arra, hogy mire is vágynak egy párkapcsolatban. Addigra, természetesen a másik fél tanácstalanul áll a történtek előtt, hiszen úgy gondolja, eddig minden tökéletesen működött. Ilyenkor robban a bomba, ami az egyik félben addig mind kimondatlanul, a parlagon hevert. Ezért olyan fontos a kommunikáció, hogy tudjunk hallgatni, figyelni a másikra, olykor pedig olvasni a sorok között. Egymás támogatása fontos, hiszen a nap végén egy csapatban játszunk, így szinte minden krízishelyzet átvészelhető.

 

“Az igazi szerelem útja egyszer sem sima.”

Ahogy kezdünk felébredni az első hormonális bomba okozta sokkból, egyre inkább kezdjük igazán látni a másikat. Szakértők szerint egy kapcsolat első két évében a párok a feniletilamin nevű hormonnak köszönhetően egy igazán intenzív vonzódást élnek meg, aminek a hatása két – három évig tart. Emellett az összebújások, simogatások során oxitocin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szerveztünkben. Amikor véget ér a hormonkoktél hatása, akkor kell komolyan elkezdenünk dolgozni a párkapcsolaton, mivel az élet nem örökös felhőtlen móka és kacagás.

Mikor megérkeznek a “szürke hétköznapok” a kapcsolatban, hajlamosak vagyunk arra, mi magunk is “beleszürküljünk”. Az egymásra figyelés, és a lelki élet azonban: tanulható. De az első és legfontosabb dolog amit megtehetsz és érdemes is megtenned a párkapcsolatodért: kerülj harmóniába önmagaddal. Hosszú távon akkor tud két ember harmóniában egymással együtt élni, van bennük szeretet, nyitottság és elfogás a másik fél iránt. De nézzük, mik lehet azok a tanácsok, amiket érdemes megfogadni, mindenek előtt.

 

a-jo-parkapcsolat-alapjai

 

“Lassan szeress s szeretni fogsz sokáig.”

A hosszú és harmonikus kapcsolatot csak közös munkával tudunk elérni. Akin azonban először dolgoznod kell, az te magad vagy. Nézd meg, milyen mintákat hozol akár családodból, vagy az előző kapcsolataidból. A családodhoz fűződő kapcsolat, például nagyon komolyan befolyásolni tudja a párkapcsolatodat. A szülőkről való leválás, egy független szabad identitás kialakítása hangsúlyos. Itt, megvizsgálhatod milyen kötődési típusba tartozol, számodra mit jelent a közelség és a távolság. Ha pedig távolság: bármennyire is szereted a másikat, és fontos az együtt töltött idő, egy jól működő kapcsolatban elengedhetetlen az egyén szabadsága. Mindenkinek szüksége van szabad térre a közös idő mellett, az, hogy kinél mekkora ez a tér, az teljesen egyéni. Minél nagyobb nyomás alá kerül a kapcsolat, vagy a másik fél annál feszültebb lesz a helyzet. Itt akár az is felmerülhet, hogy a párod eltol téged magától, hogy levegőhöz jusson. Azért, hogy ne jusson el idáig a dolog, szabjatok határokat, így lesz működésképes a kapcsolat vagy a házasság.

 

“A méz is csömörletes, mihelyt túlontúl-édes”

Bármennyire is azt látjuk mindenhonnan, hogy tökéletes boldogság övezi mások kapcsoltát és egy boldog, rózsaszín felhőn úsznak, ne dőljünk be a látszatnak. A boldog párkapcsolat titka bennünk él, és ezt közös munkával minden egyes nap képesek vagyunk jobbá és jobbá tenni, együtt. Egy pár élete sem könnyű, ne dőljünk be a látszanak. Ha képesek vagyunk változtatni és belátni, hogy semmi nem állandó, minden változik, akkor nincs lehetetlen. Nincsenek tökéletes párkapcsolatok, tökéletes házasságok, csak rengeteg befektetett munka. Érdemes azon elgondolkodni, neked mit jelent a másik jelenléte az életedben: mondd el neki mennyire fontos számodra. Lehet, hogy a párkapcsolati munka közben több kérdés is felmerül bennünk: merre tart a kapcsolat és minket ez hogyan érint? Ha ezeket megválaszolod, máris könnyebb lesz elindulni az úton. Mindenközben ne feledd: “Nem fontolgat az, ki szívével szeret, mert szíve titkát bátran megmutatni kész.”

 

a-jo-parkapcsolat-alapjai

 

Miről szól a jó párkapcsolat alapjai tanfolyam?

Ez a tanfolyam, olyan párkapcsolati témákat boncolgat, amik sokakat érint, és számos kérdésre megadják a választ. Hogyan épül fel stabil kapcsolat, melyek a leggyakoribb párkapcsolattal kapcsolatos problémák? Miként éljünk túl egy szakítást, vagy lobbantsuk fel a kapcsolatunk pislákoló lángját?

 

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

  • Azoknak, akik szeretnének dolgozni a kapcsolatukon, hogy az még magasabb szintre emelkedhessen.
  • Segítőknek, akik párkapcsolati témákkal foglalkoznak.
  • Azoknak, akik épp egy szakításon vannak túl, és küzdenek a magány érzésével.
  • Mindenkinek, akit érdekel a téma.

 

Mi szükséges a jó párkapcsolat alapjai tanfolyam elvégzéséhez?

Csak egy toll, papír és stabil internetkapcsolat.

 

Tanfolyam moduljai

Az egészséges kapcsolat alapjai

– Ha a párkapcsolat olyan, mint egy ház…

– Én + Te = Mi

– „A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek”

Tárd fel a saját kapcsolatodat!

– Milyen mintákat, hiedelmeket hozol?

– Kötődési típusok

– Párkapcsolati adok-kapok

– A szerelem háromszög elmélete

– Emberi játszmák

– Tévhitek a párkapcsolatokról

– Szerelem sziluett

Párkapcsolati konfliktusok

– A leggyakoribb párkapcsolati problémák és megoldásuk

– Így működnek a konfliktusok

– Mit tehetsz megelőzésként?

– Alapeszközök a konfliktusok megoldásához

– Asszertív kommunikációval a kölcsönös elégedettségért

– Tiltólista – amit kerülj el

Step by step: Úton a harmonikus kapcsolat felé

– Szeretetnyelvek

– Sebezhetőség és bátorság

– Hogyan béküljünk ki?

– Lobbantsd fel újra a lángot!

Lépj a tettek mezejére – gyakorlatok

– Heti 6 óra a boldogabb párkapcsolatért

– Párkapcsolat barométer

– Rád figyelek!

– A közös sztorink

– Ha unalmas a „Milyen napod volt?”

– Vállalási lista

– Szerelemszokások és további gyakorlatok

– Romantika a köbön

Egyedül is egészként

– Hogyan vészelj át egy szakítást?

– Elengedést segítő gyakorlatok

– Magány vs. egyedüllét

– Úton a teljesség felé

 

Hasonló tanfolyam

Asszertív kommunikációs tréning

Minden Vásárlással Ültetsz Egy Fát

Fontosnak tartjuk, hogy tegyünk a levegő tisztaságának megőrzéséért és a klímaváltozás mérsékléséért, egy élhető környezet megteremtésért. 2019-től hivatalos támogatója vagyunk az Eden Reforestation Projects non-profit szervezetnek, mely globálisan szervez faültetési projekteket szakértő csapatok segítségével. Minden The Bright Academy tanfolyam megvásárlásáért cserébe egy fát ültetünk, ezzel támogatva Földünk újraerdősítését.

Rólunk

Az 1996-ban alapított vállalkozás sikerességét a megszerzett tapasztalatok mellett a kiváló szakmai gárdának köszönheti.

– Több mint 100 tanfolyam
– Több mint 70.000 elégedett hallgató
– OKJ-s és hobbi tanfolyamok online és offline
– 32 városban, 13+ éve

Kívánjuk, hogy munkájuk során a Kapos Képző Intézmény- The Bright Academy sorozatában tanultak segítsék a szakmai fejlődésüket, egzisztenciájuk felépítését, megélhetésük biztosítását!

Hírlevél Feliratkozás